A levesekkel sokáig nem voltam jó barátságban. Már pici gyerekként is mindent kitaláltam, hogy ne kelljen megenni. Mára azonban megváltozott a helyzet és el sem tudom képzelni, hogy ne legyen hetente többször leves az asztalon. Persze csakis a jó házi levesek jöhetnek számításba. Tudom, hogy a mai rohanó világban egyszerűbb és gyorsabb egy instant levest elkészíteni, de annak szinte semmi élvezeti értéke nincs, az E-betűs alkotó anyagokról már nem is beszélve. Ez a leves maradék sajt darabok hasznosítására és a hó végi "kopp"- napok túlélésére remek ötlet. Azon túl, hogy pillanatok alatt elkészül, még rendkívül finom is.
Elkészítési idő: 50 perc
Ízes sajtkrémleves pirított fenyőmaggal
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 20 dkg sajt vegyesen ( pl.: edami, emmentali, gouda, pannónia, trappista, füstölt, camambert, brie)
- húsleves vagy 1 húsleveskocka
- 2 dl habtejszín
- pici só
- őrölt fehér bors
- őrölt szerecsendió (elhagyható)
- 5 dkg fenyőmag
Elkészítése:
- Egy teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk a fenyőmagot, tányérra öntjük, tálalásig félretesszük.
- A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos rántást készítünk.
- Felöntjük kb 1 liter húslevessel és állandó kevergetés mellett felforraljuk.
- Ha felforrt beletesszük a lereszelt sajtokat, lehetőleg több félét mert ettől lesz igazán jó ízű.
- Folytonos kevergetés mellett megvárjuk, míg a sajtok elolvadnak, kb 15-20 perc, ekkor fűszerezzük kevés sóval, fehérborssal, szerecsendióval és hozzáöntjük a tejszínt.
- Jól kiforraljuk.
- Forrón tálaljuk, a tetejét bőven megszórjuk a pirított fenyőmaggal.
- Ha még turbózni akarjuk fokhagymával jócskán megkent pirítóst adunk mellé.
Nagyon finom lehetett! Igazi ízes finomság :)
VálaszTörlés