Mindenféle gyümölcsből szeretjük az illatos-bársonyos gyümölcsleveseket. Gyakran kerül terítékre nyáron a tikkasztó hőségben, amikor különösen fontos a szervezet vitamin és ásványi anyag pótlása. Első számú kedvenc a gyömbéres meggyleves, ami mindig a kis meggyfánkról szedett friss gyümölcsből készül, de a hideg eper,- vagy szederkrémleves is abszolút befutó. Csak körtéből még sosem készítettem, de nagyon finomra sikeredett, az utolsó cseppig elfogyott.
Elkészítési idő: 20 perc
Joghurtos körteleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
Elkészítési idő: 20 perc
Joghurtos körteleves
Hozzávalók:
- 4 Vilmos körte
- 1 citrom
- 6-8 szem szegfűszeg
- 2-3 darabka egész fahéj
- 3-4 ek cukor
- 2 dl natúr joghurt
- 1 dl főzőtejszín
- 2 ek liszt vagy 1 ek keményítő
- csipet só
Elkészítése:
- Egy edénybe felteszünk főni 1 liter vizet.
- Beletesszük a szegfűszeget, fahéjdarabkákat, a citrom vékonyan levágott héját és kifacsart levét, csipetnyi sót.
- Az egészet kb 8-10 percig forraljuk, majd kidobjuk belőle a szegfűszeget és a fahéjdarabkákat.
- A meghámozott, magházától megszabadított körtéket felkockázzuk és óvatosan a levesbe tesszük, kb 5 percig főzzük.
- Közben elkészítjük a habarást: a lisztet vagy a keményítőt (ettől bársonyosabb lesz a leves) elkeverjük kevés hideg vízzel, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tejszínt, csomómentesre kikeverjük.
- A forró levesből hozzámerünk egy keveset, elkeverjük és a leveshez öntjük.
- Újra felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlével pikánsra savanyítjuk.
- Jó hidegre hűtve tálaljuk.
Ezt szívesen megkóstolnám...
VálaszTörlés