2010. május 16., vasárnap

Joghurtos körteleves



Mindenféle gyümölcsből szeretjük az illatos-bársonyos gyümölcsleveseket. Gyakran kerül terítékre nyáron a tikkasztó hőségben, amikor különösen fontos a szervezet vitamin és ásványi anyag pótlása. Első számú kedvenc a gyömbéres meggyleves, ami mindig a kis meggyfánkról szedett friss gyümölcsből készül, de a hideg eper,- vagy szederkrémleves is abszolút befutó. Csak körtéből még sosem készítettem, de nagyon finomra sikeredett, az utolsó cseppig elfogyott.

Elkészítési idő: 20 perc

Joghurtos körteleves

Hozzávalók:

  • 4 Vilmos körte
  • 1 citrom
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 2-3 darabka egész fahéj
  • 3-4 ek cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 ek liszt vagy 1 ek keményítő
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Egy edénybe felteszünk főni 1 liter vizet. 
  2. Beletesszük a szegfűszeget, fahéjdarabkákat, a citrom vékonyan levágott héját és kifacsart levét, csipetnyi sót.
  3. Az egészet kb 8-10 percig forraljuk, majd kidobjuk belőle a szegfűszeget és a fahéjdarabkákat.
  4. A meghámozott, magházától megszabadított körtéket felkockázzuk és óvatosan a levesbe tesszük, kb 5 percig főzzük.
  5. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet vagy a keményítőt (ettől bársonyosabb lesz a leves) elkeverjük kevés hideg vízzel, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tejszínt, csomómentesre kikeverjük. 
  6. A forró levesből hozzámerünk egy keveset, elkeverjük és a leveshez öntjük.
  7. Újra felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlével pikánsra savanyítjuk.
  8. Jó hidegre hűtve tálaljuk.








1 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket