2014. június 14., szombat

Házi zöldséges májgombócleves
















Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy melyek a kedvenc ételeim, ez a leves az első ötben biztosan benne lenne. Nagyon szereti a család is, sokszor kerül terítékre, amikor nincs időm fél óránál többet szánni az ebéd vagy vacsorafőzésre. Mikor pedig megjelenik a piacon a zsenge borsó és sárgarépa, akkor bizony rá kell állnom a sorozatgyártásra, mert a májgombóc íze annyira passzol ezekhez a friss zsengékhez, hogy hetekig nem tudjuk megunni. Bevallom, én nem szeretem a mirelit gombóckákat, nyomában sem léphetnek a házi készítésűnek és nekem az sem tetszik bennük, hogy olyan katonásan egyformák és kicsik, mert mi a jó méretes, rusztikusan kinéző "egyedeket" szeretjük, amibe olyan jól esik egy nagyot beleharapni és abban a pillanatban már érezni is a szájban szétomló ízharmóniát. A májgombócot is többféle képen, ízlésnek megfelelően lehet készíteni. Én nem teszek bele sem hagymát, sem zsemlét, grízt meg végképp nem, mert nálunk a grízes változat nem ment át a házi teszten. Mindig friss csirkemájból készítem, májkrém szóba sem jöhet. Szerintem a jó májgombóc kellően puha, remegős és kicsit kiérezhetően fűszeres. Én mindig csinálok egy-két gombóccal próbafőzést, mielőtt az egészet a levesbe szaggatnám, így biztosan tudom, hogy jó-e az íze és az állaga, ha bármelyik nem megfelelő akkor még lehet korrigálni rajta. Gyakorlatlanabb háziasszonyoknak is ajánlom, hogy próbálkozzanak vele, sokkal, de sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni.      

Elkészítési idő:  30 perc

Házi zöldséges májgombócleves

Hozzávalók:

leves:


  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 2 maréknyi zöldborsó
  • 1-1,5 liter húsleves  (vagy víz + leveskocka)
  • bors
  • petrezselyem

májgombóc:


  • 4-5 csirkemáj
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • majoránna
  • apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:

  1. A felkockázott répákat és a borsót kevés olajon átforgatjuk, pici vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk. 
  2. Felöntjük a húslevessel, ha felforrt beleszaggatjuk a májgombócot.
  3. Néhány percet lassú tűzön főzzük. 
  4. Vegyünk ki egy májgombócot a levesből, vágjuk ketté és ha a belseje már sehol nem rózsaszínes, akkor biztosan megfőtt.  
  5. Májgombóc elkészítése: az elkapart csirkemájakat egy tálkába tesszük, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a fűszereket, 1 ek lisztet és annyi zsemlemorzsát, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a masszánk. (vigyázat, még dagadni fog, ha túl sok a zsemlemorzsa, akkor kemény lesz a májgombóc, ha meg túl kevés, széteshet a levesben) 
  6. Hozzákeverjük az olajat és az apróra vágott petrezselymet. 
  7. Hűtőben negyed-fél órát pihentetjük. 
  8. Az elkészült levest, ha kell még sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. 







10 megjegyzés:

  1. Hát ezaz, ezek a képek... valami csodásak, nem győzöm bámulni, egyenesen szuperek, nem mellesleg ez a leves is, nagyon szeretem:-)))) De jó, hogy itt vagy megint:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, köszönöm szépen! Én is örülök, hogy újra a fedélzeten lehetek.

      Törlés
  2. Zsenge, friss, ízletes, színes. Az új borsónak, répának nincs párja, főleg ha ilyen kis guszta gombócok is járnak hozzá. Most szívesen elkanalazgatnék egy tálkával :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi, a következő adagból szívesen megkínállak!

      Törlés
  3. A zsenge cukorborsónak nincs párja! Nagyon guszta a leveskéd, mi is nagyon szeretjük a májgombócot. Olyan jól néz ki, hogy ma ezt is főzök!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, de jó, hogy meghoztam a kedved hozzá. :)

      Törlés
  4. Finom leveske lehet, és a házi májgombócnak nincs párja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a házi mindig a legfinomabb és legalább azt is tudjuk mi van benne.

      Törlés
  5. Már el is készült, és alig bírom ki, hogy jártamban keltemben, ne kapkodjam ki a galuskákat a levesből! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyobbik pici fiam nagy kedvence! Sok fura verziót olvastam már, de ez pont olyan mint nálunk itthon :-)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket