Nyári időszakban nagy keletje van a pácolt húsoknak, amit aztán a kerti grillen, vidám poharazgatás közben szép piros-ropogósra süthetünk. Én szeretek az év minden szakában tejben, joghurtban pácolni, mert így a szárazabb húsokból is, mint a csirkemell egy ízletes, szaftos fogás nyerhető, amihez nem kell feltétlen még a grillsütőt sem begyújtani, a tűzhelyre helyezett grillserpenyő is megteszi. Néhány óra alatt a joghurt és a citrom megteszi hatását. Mai kísérletezgetésem eredményeként omlósan puha, szaftos, enyhén csípős csirkenyársat ebédeltünk jól behűtött hagymás paradicsomsalátával. A pácolási időt leszámítva nem tartott sokáig az elkészítése, mégis különlegesen finom és ízletes volt.
Elkészítési idő: 30 perc
Pácolás: 2-3 óra
Chilis joghurtban pácolt csirke lilahagymás paradicsomsalátával
Hozzávalók:
- 1 nagy csirkemellfilé
pác:
- 40 dkg joghurt
- 1 salotta hagyma
- 2-3 g fokhagyma
- 1 citrom
- chili pehely
- 2 ek méz
- só
- frissen őrölt bors
paradicsomsaláta:
- paradicsom
- lilahagyma
- bruschetta fűszerkeverék (vagy bármilyen más, paradicsomhoz illő fűszer)
- olívaolaj
- sós-cukros-ecetes salátalé
Elkészítése:
- A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A joghurtot egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott salotta hagymát, zúzott fokhagymát, chili pelyhet, citrom lereszelt héját és ízlés szerinti levét. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a felkockázott húst, összeforgatjuk és néhány órára a hűtőbe tesszük.
- Grillserpenyőbe kevés olajat hevítünk és megsütjük rajta a pácból kiszedett, lecsöpögtetett húsdarabokat. Nyársra is húzhatjuk, úgy mutatósabb. Sütésnél vigyázzunk, mert a joghurt könnyen megég.
- A paradicsomsalátához felkockázzuk a lilahagymát, tálkába téve kicsit megsózzuk, hogy elvegye az erejét. Közben felkarikázzuk a paradicsomokat, és a lilahagymával rétegezve tálba rakjuk, majd leöntjük a sós-cukros-ecetes salátalével, kis időre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei. Tálalásnál a lilahagymás paradicsomkarikákat szépen elrendezzük egy tányéron, meghintjük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és még megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel is.
- A hús mellé sült burgonyát kínálunk és a paradicsomsalátával tálaljuk.
Imádom a "piros" képeidet. Meg persze a fotó témáját is. Lenyűgöző látvány már korán reggel... :o)
VálaszTörlés:) Köszönöm!
TörlésJaj de gyönyörűséges...
VálaszTörlésViki, esküszöm finomabb volt annál, mint amennyire "szép". :))
TörlésÉpp most vettem észre fb-on, hogy újra itt vagy... De jó, már hiányoztál! :)
VálaszTörlésEgyébként én is pont azt szerettem volna, mint Kriszti, hogy annyira szeretem a fotóidon az élénk piros színt...
...és hogy az ételről is írjak néhány szót: gyakran pácolom én is joghurtban a csirkemellet, imádjuk, mert nagyon finom omlós tőle a husi (csak én sütőben sütöm, nem szoktunk grillezni).
Egy időben pedig nagyon nem voltam kibékülve a piros színnel, de hát változik az ember ízlése. Szerintem sütőben sütve is ugyanolyan isteni, csak akkor érdemes begyújtani a grillsütőt, ha van nagy társaság is hozzá.
TörlésGuszta, finom és szép színes! Tetszenek a fotók is!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésHú, de fincsi lehet. Imádom a pácolt húsokat, pláne, ha csípős. Jó ötlet, ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésNagyon szeretném ebben biztos vagyok. Joghurtos-citromos pácban már pácoltam, de így még nem próbáltam. Ki fogom próbálni! :-) A képeid mindig lenyűgöznek :-)
VálaszTörlés