2014. június 16., hétfő

Chilis joghurtban pácolt csirke lilahagymás paradicsomsalátával














Nyári időszakban nagy keletje van a pácolt húsoknak, amit aztán a kerti grillen, vidám poharazgatás közben szép piros-ropogósra süthetünk. Én szeretek az év minden szakában tejben, joghurtban pácolni, mert így a szárazabb húsokból is, mint a csirkemell egy ízletes, szaftos fogás nyerhető, amihez nem kell feltétlen még a grillsütőt sem begyújtani, a tűzhelyre helyezett grillserpenyő is megteszi. Néhány óra alatt a joghurt és a citrom megteszi hatását. Mai kísérletezgetésem eredményeként omlósan puha, szaftos, enyhén csípős csirkenyársat ebédeltünk jól behűtött hagymás paradicsomsalátával. A pácolási időt leszámítva nem tartott sokáig az elkészítése, mégis különlegesen finom és ízletes volt.


Elkészítési idő: 30 perc
Pácolás:  2-3 óra


Chilis joghurtban pácolt csirke lilahagymás paradicsomsalátával


Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemellfilé

pác:


  • 40 dkg joghurt
  • 1 salotta hagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1 citrom
  • chili pehely
  • 2 ek méz
  • frissen őrölt bors

paradicsomsaláta:


  • paradicsom
  • lilahagyma
  • bruschetta fűszerkeverék (vagy bármilyen más, paradicsomhoz illő fűszer)
  • olívaolaj
  • sós-cukros-ecetes salátalé

Elkészítése:

  1. A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A joghurtot egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott salotta hagymát, zúzott fokhagymát, chili pelyhet, citrom lereszelt héját és ízlés szerinti levét. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a felkockázott húst, összeforgatjuk és néhány órára a hűtőbe tesszük.
  3. Grillserpenyőbe kevés olajat hevítünk és megsütjük rajta a pácból kiszedett, lecsöpögtetett húsdarabokat. Nyársra is húzhatjuk, úgy mutatósabb. Sütésnél vigyázzunk, mert a joghurt könnyen megég.
  4. A paradicsomsalátához felkockázzuk a lilahagymát, tálkába téve kicsit megsózzuk, hogy elvegye az erejét. Közben felkarikázzuk a paradicsomokat, és a lilahagymával rétegezve tálba rakjuk, majd leöntjük a sós-cukros-ecetes salátalével, kis időre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei. Tálalásnál a lilahagymás paradicsomkarikákat szépen elrendezzük egy tányéron, meghintjük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és még megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel is. 
  5. A hús mellé sült burgonyát kínálunk és a paradicsomsalátával tálaljuk. 







10 megjegyzés:

  1. Imádom a "piros" képeidet. Meg persze a fotó témáját is. Lenyűgöző látvány már korán reggel... :o)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Viki, esküszöm finomabb volt annál, mint amennyire "szép". :))

      Törlés
  3. Épp most vettem észre fb-on, hogy újra itt vagy... De jó, már hiányoztál! :)

    Egyébként én is pont azt szerettem volna, mint Kriszti, hogy annyira szeretem a fotóidon az élénk piros színt...
    ...és hogy az ételről is írjak néhány szót: gyakran pácolom én is joghurtban a csirkemellet, imádjuk, mert nagyon finom omlós tőle a husi (csak én sütőben sütöm, nem szoktunk grillezni).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy időben pedig nagyon nem voltam kibékülve a piros színnel, de hát változik az ember ízlése. Szerintem sütőben sütve is ugyanolyan isteni, csak akkor érdemes begyújtani a grillsütőt, ha van nagy társaság is hozzá.

      Törlés
  4. Guszta, finom és szép színes! Tetszenek a fotók is!

    VálaszTörlés
  5. Hú, de fincsi lehet. Imádom a pácolt húsokat, pláne, ha csípős. Jó ötlet, ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretném ebben biztos vagyok. Joghurtos-citromos pácban már pácoltam, de így még nem próbáltam. Ki fogom próbálni! :-) A képeid mindig lenyűgöznek :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!