háttérben az őrző-védő szolgálat
Lassan vége a meggyszezonnak, nálunk legalábbis már teljesen leérett a meggy, ma szedtem le az utolsó szemeket a fáról. Került a mélyhűtőbe belőle, de főztem néhány üveg meggylekvárt is, vajas kalácsra, süteménybe jó lesz majd a télen. Most hosszú ideig tartó lekvárfőzésre nem szántam rá magam, így maradt a dzsemfixes változat. Gyors lekvárok esetében én nem szeretem, ha az teljesen zselés állagú, ezért csak másfél tasaknyi dzsemfixet szórtam bele, de a receptben az eredeti mennyiséget tüntettem fel. Ez most egy teljesen alap változat, sem csokoládé, sem alkohol, sem egyéb fűszer nem került bele. Mivel darabos lekvárról van szó, így a meggyszemeket rusztikusra hagytam, csak egy kicsit átnyomkodtam a krumplitörővel, de lehet a gyümölcsöt apróbbra darabolni vagy akár teljesen pürésíteni is, attól függően, ki hogy szereti és mire kívánja majd elhasználni. Kevés kimaradt, így meg is bizonyosodhattam arról, hogy nagyon finomra és szaftosra sikerült, nem veszítette el a lekvár jellegét. Pont olyan lett, mint amilyennek szerettem volna.
Elkészítési idő: 45 perc
Darabos meggylekvár
Hozzávalók:
- 2,5 kg meggy (kimagozva, tisztán mérve)
- kilónként 25-40 dkg cukor vagy édesítőszer (a gyümölcs savasságától és ízléstől függően)
- 2 cs 3:1 Dr Oetker dzsemfix szuper
Elkészítése:
- A meggyet leszárazzuk, kiválogatjuk, megmossuk, 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetleges "lakók" eltávozzanak belőle, majd kimagozzuk, egy lábasba tesszük.
- Krumplitörővel alaposan megnyomkodjuk, hogy összetörjenek a szemek vagy botmixerrel darabosra dolgozzuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, a gyümölcs érettségi állapotától függően kb 5-10 percig főzzük, közben a keletkező habot leszedegetjük.
- Hozzákeverjük a dzsemfixet, újból felforraljuk, zubogva főzzük további 1-3 percig.
- A lekvárt tisztára mosott, csírátlanított csavaros üvegekbe, peremig töltjük, rácsavarjuk a tetejét, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd talpára visszafordítjuk..
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ó igen, én is így szeretem darabosan ! Nagyon szépek !
VálaszTörlésEnnél finomabbat el sem tudok képzelni, amikor a lekvárban ott vannak a jó kis meggy darabok :)))
VálaszTörlésNem fogod elhinni, én is pont így készítettem darabosan 1 hete. A fotók is kész vannak, csak nincs kedvem feltenni. :)
VálaszTörlésCsodásak a fotóid.
Bocsánat, hogy én elsősorban a macskát díjazom, de odavagyok értük. :) Nagyon szép cicád van Nea! Azért azt a lekvárt is megkóstolnám, miközben macskát simogatok. :D
VálaszTörlésMegértelek, Pindi tényleg egy földre szállt angyal, imád fotózkodni, lábatlankodni, de szerencsére a lekvárt nem szereti.
TörlésÍrom ezt pontosan 4 év múlva,csodás lett a lekvár🍒🍒🍒🍒
VálaszTörlésEnnyi idő után is köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy jól sikerült.
Törlés