2010. augusztus 15., vasárnap

Villámgyors habkönnyű házi majonéz




A konyhaművészet rengeteg-féle mártást használ, amely többségének alapja a majonéz. Bár nagyon szeretem a majonézes ételeket, mégis sokáig kimaradtak az étrendemből. A hidegkonyhai pultok kínálatában kapható majonézes saláták gyakran valami borzalmas kulináris "élménnyel" párosultak és legtöbb esetben a kukában végezték. Az elkészítésétől pedig sokáig odzkódtam, mert rengeteg türelmet igénylő, időigényes és bonyolult műveletnek tűnt. Egyszer aztán egy francia séftől ellestem a készítésének a titkát. Ha egész tojást teszünk bele és nem csak a sárgáját, attól lesz igazán habos, selymesen lágy és könnyű. Fontos, hogy az alább leírt szabályokat és sorrendet betartsuk, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Évek óta így csinálom, mindig rögtön sikerült és még soha nem tartott tovább 3-4 percnél az elkészítése. És persze klasszisokkal jobb a flakonos változatoknál.

Elkészítési idő: 10 perc

Villámgyors habkönnyű házi majonéz

Hozzávalók:

  • 2 egész (!) tojás
  • kb 2,5 - 3 dl olaj
  • csipet só
  • 1 ek mustár
  • fehér bors
  • citromlé

Elkészítése:

  1. A majonéz készítésének egyik legfontosabb alapszabálya, hogy a tojásoknak és az olajnak egyforma szoba hőmérsékletűnek kell lenni, mert így az olaj nem tud majd kicsapódni, és szép homogén anyaggá áll össze a mártás. Ezért néhány órával a készítés előtt az olajat és a tojásokat kitesszük a konyhapultra.
  2. (Én mindig jó minőségű étolajat használok, szerintem az olívaolaj elnehezíti a mártást és számomra kicsit fura, kesernyés mellékízt is kölcsönöz neki).
  3. Az egész tojásokat beleütjük a turmixgép poharába, csipet sót szórunk rá, megcsepegtetjük néhány csepp citromlével, hozzáadjuk a mustárt. Mindez azért szükséges, hogy a tojás jobban fel tudja majd venni az olajat.
  4. Beindítjuk a turmixgépet és először csak cseppenként, majd folyamatosan vékony sugárban elkezdjük hozzáönteni az olajat. Tulajdonképpen én még sosem mértem az olaj mennyiségét, mert ahogy a massza kezd összeállni, lehet látni, hogy mikor éri el a kellő sűrűséget. Közben borssal ízesítjük. Ha tartárt készítünk belőle, akkor kicsit több olajat adunk hozzá, hogy sűrűbb állagú legyen mert a tejföl még hígítani fogja.
  5. Ha úgy érezzük, hogy még kell bele mustár vagy citromlé, esetleg só, bors, pici cukor, azt még ilyenkor lehet korrigálni.
  6. Amikor a mártás összeállt, csak utána szoktam még ízesíteni. Attól függően, hogy milyen jellegű étel mellé szolgáljuk fel, lehet hozzáadni fokhagymát, tormát, snidlinget, tárkonyt, kapribogyót vagy akár apróra vágott chilit is.
  7. Ha tejfölt adunk hozzá, akkor azt már tartár mártásnak hívják. A tartárhoz ízlés szerint porcukrot és kevés száraz fehér bort teszünk még.





3 megjegyzés:

  1. Ezt a turmixos módszert én is ismerem, a neten láttam valahol. Nagyon jóóó! Azóta készítek házi majonézt. A hagyományos módszertől mindig elrettentem, az elég pepecses. Jó, hogy megosztottad, sztem sokan örülnek majd neki :)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a házit. Szép a színe és a fejlésed is :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi a receptet! Fincsi lett!!!!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!