A muffin néhány éve még egy teljesen ismeretlen süticsodának számított Magyarországon. A Nyugati tér egy kis sarki üzletében lehetett kapni a legfinomabb, legízletesebb változatokat. Különösen az áfonyás muffinért voltam oda, képes voltam hetente elzarándokolni érte. Roppant egyszerű elkészíteni és szinte elronthatatlan. Mindent bele lehet rakni, amit otthon talál az ember. Dúsítható gyümölccsel, csokidarabkákkal, mazsolával, lekvárral, de közkedveltek a sonkás, sajtos, túrós, olajbogyós változatok is.
A receptet a Príma Konyha: A legjobb muffinok című különszámában találtam.
Elkészítési idő: 60 perc
Kakaós pókháló muffin
Hozzávalók:
tészta:
- 30 dkg liszt
- 3 ek keserű kakaópor
- 1 cs sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dkg Rama margarin vagy vaj
- 2,5 dl kefír vagy joghurt
pókháló:
- 20 dkg fehércsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sütőport és a szódabikarbónát, majd hozzátesszük a kakaóport és a csipet sót, összekeverjük.
- A tojást a kétféle cukorral és a puha margarinnal kikeverjük az elektromos habverővel, hozzáadjuk a kefírt, majd a kakaós liszttel összedolgozzuk.
- A muffin sütő mélyedéseit kevés margarinnal kikenjük és a masszával 3/4 részig megtöltjük.
- Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 C) kb 20 perc alatt megsütjük, majd 15 percig még a formában hagyjuk, majd teljes kihűlésig rácsra tesszük a muffinokat.
- A csokoládékat külön-külön nem túl erős vízgőzön felolvasztjuk.
- Az étcsokoládét kis lyukú habzsákba - vagy ha ez nincs, akkor egy nejlon zacskóba, melynek egyik sarkára kis lyukat vágunk - töltjük.
- A bevonattal gyorsan kell dolgozni, mert ha a fehér megköt, már nem lehet megformálni rajta a barnát. Ezért két részletben dolgozzunk inkább, először csak a fele muffint készítsük el.
- A muffinok tetejét fehércsokoládéval bevonjuk, kb 1 evőkanálnyit csorgatunk rá, kicsit elsimítjuk.
- Mielőtt megszilárdulna, a nyomózsákba töltött olvasztott étcsokoládéból a muffinok közepéből kiindulva körben spirál vonalat nyomunk egészen a fehércsokis máz széléig.
- Egy fogvájóval vagy kés hegyével a muffin szélétől indulva a közepe felé vonalat húzunk, 1- 2 centiméterenként megismételve a műveletet, egészen addig míg körbe nem érünk és meg nem kapjuk a kívánt "pókháló" formát.
- Közben a kést hegyét vagy a fogvájót minden húzás előtt megtörölgetjük.
- Ha az összes muffint megdíszítettük, kicsit dermedni hagyjuk.
Gyönyörű lett
VálaszTörlésPont ezt akartam írni én is amit Bianka :) Isteni lehet!
VálaszTörlésNagyon szépek!
VálaszTörlésOhh de jól néz ki!! Most nagyon megkívántam amúgy is a csokit, simán le tudnék belőle nyomni kettőt is!
VálaszTörlés