2010. augusztus 21., szombat

Römertopfos káposztaMint minden háziasszony én is gyakran vagyok időzavarban. Viszont a főzéshez a jó alapanyagokon túl, idő kell. A kuktán kívül nagy kedvencem a römertopf vagy más néven római tál. Nemcsak időt, energiát spórolhatok vele, de a benne készült ételek biztosan puhára párolódnak és megőrzik az ízüket, zamatukat. Ez a recept tulajdonképpen a székelykáposzta általam römertopfra kreált változata. Csak beteszem a sütőbe, nem kell mellette állni és nem tud leégni sem. Közben, míg elkészül, belefér a időmbe egy finom desszert is.

Elkészítési idő: 120 perc

Römertopfos káposzta

Hozzávalók:

 • 1 kg savanyú káposzta
 • 30-50 dkg lapocka
 • 50 dkg füstölt hús
 • 1 nagy fej vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • bors
 • pirospaprika

Elkészítése:

 1. A römertopfot 1/2 - 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk. Közben elkészítjük a lapockából a pörköltet: zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is megfuttatjuk rajta.
 2. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott húst, nagy lángon elkezdjük "pörkölni", míg kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk, mérsékelve alatta a tüzet.
 3. A römertopf aljára lerakosgatjuk az előző nap beáztatott füstölt hús darabokat - nálam most ez oldalasszél volt - beterítjük a kimosott, kicsavart savanyú káposztával, néhány szem egész borsot szórunk rá. A tetejére borítjuk a félig kész pörköltet és felengedjük annyi vízzel, hogy 3/4-ig ellepje. Az edényre ráhelyezzük a tetejét és HIDEG(!) sütőbe tesszük, folyamatosan emelve a hőfokot, különben az edény szétreped(het).
 4. Közepes tűznél kb 1,5 órát sütjük, de 1 óra múltán levesszük a tetejét, hogy a leve kicsit el tudjon párolódni. Amikor a káposzta és a hús is megpuhult kevés paprikás rántással besűrítjük a levét. Még egyet rottyantunk rajta, friss puha kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!