Sokunk gyerekkori kedvence ez a retro süti, amit régen ferdén vágós süteménynek is neveztek. Nálunk nincs karácsony és húsvét sem méteres kalács nélkül. A foszlós kalács mellett, amit a sonkához eszünk, ezt a kalácsot is nagyon szeretjük desszertként. Azért is hálás sütemény, mert 1-2 nappal az ünnepek előtt már el lehet készíteni és állásában még finomabbá válik, ahogy összeérnek az ízei. Én két fajta, csokis és vaníliás ízesítéssel készítem, mert mi csak ezt a változatot szeretjük, de puncs vagy eperpudinggal is szokták tölteni, úgy színesebb, látványosabb lesz a végeredmény. Kicsit pepecselős, de ünnepekre, családi eseményekre és néha hétköznapokra is érdemes elkészíteni, mert rendkívül kiadós és abbahagyhatatlanul finom.
Méteres kalács
Hozzávalók
2 db 1 liter űrtartalmú őzgerinc formához
(kb 5x11x30 cm)
tészta:
- 26 dkg liszt
- 26 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- 1 cs sütőpor
- csipet só
barna tésztához:
+
- 2 ek keserű kakaópor
- 1 ek langyos víz
- 1 ek olaj
krém:
- 1 cs (4 gr) vaníliás pudingpor
- 1 cs (4 gr) csokoládés pudingpor
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 6 dl tej
- vanília esszencia - ízlés szerint
- rum - ízlés szerint (elhagyható)
tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat és a vizet, azzal is jól kikeverjük.
- A sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet kisebb adagokban hozzádolgozzuk, majd a tojások felvert habját beleforgatjuk.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, - pontosan mérjük ki, mert ennek hiányában az egyik tésztánk alacsonyabb, a másik pedig magasabb lesz, összeragasztásnál "hullámos" lesz a tészta felülete - az egyik felét fehéren hagyjuk, a másik felébe beleszitálunk 2 evőkanál keserű kakaóport, hozzáadunk 1 evőkanál langyos vizet és 1 evőkanál olajat, alaposan összekeverjük.
- Két őzgerinc formát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztákat, kb 20-25 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük (tűpróba!)
- Ha csak egy őzgerinc formánk van akkor előbb a fehér, majd a barna tésztát sütjük ki.
- A megsült tésztákat kiborítjuk a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a kétféle krémet: a csokis és a vaníliás pudingot 3-3 dl tejjel külön-külön megfőzzük, de cukrot nem teszünk bele.
- Teljesen kihűtjük!
- A puha vajat jó habosra kikeverjük a porcukorral, megfelezzük.
- Az egyik feléhez hozzáadjuk a csokis, a másik feléhez a vaníliás pudingot, sima, csomómentes krémmé keverjük, menet közben a csokishoz rumot, a vaníliáshoz vanília esszenciát keverünk, ezzel felerősítve az ízeket.
- Egy megfelelő méretű négyszögletű tálcát kibélelünk alufóliával, erre fogjuk - a tálca két szélén - sorba rakosgatni a 2 darab félméteresünket.
- A tésztákat felvágjuk a bordák mentén és a következő módon ragasztjuk össze a krémmel:
- fehér tészta - barna krém - barna tészta - fehér krém
- Ha marad ki a krémből, rákenhetjük a tészták tetejére. (én nem szoktam)
- Az összeállított süteményt 1 óra hosszára berakjuk a hűtőbe, hogy a krém kicsit megszilárduljon.
- A tetejét csokimázzal vonjuk be, melyhez az étcsokoládét összeolvasztjuk az olajjal.
- Kis időre visszatesszük a hűtőbe, hogy a máz is megszilárduljon, majd ujjnyi vastagon, ferdén szeleteljük.
Nagyon guszta lett, főleg a szép tavaszi virágokkal :-)
VálaszTörlésNem tudom kívántam-e már, akkor még egyszer Boldog húsvétot!
30 éve is igy készült, nekem is két féle szinű krémmel, van leirva, akinek oda adtam elkezdett vitatkozni, hogy Ő csak puncs krémmel evett még, annyira meggyőzőtt, hogy el kezdtem bizonytalan lenni, de örülök hogy rá találtam .
VálaszTörlés