2018. szeptember 16., vasárnap

Klasszikus madártej

















Egy örök klasszikus. Bár francia eredetű, eredeti neve Oeufs á la neige, (tojások hóban) de mi is nagyon szeretjük. Nyáron, jól behűtve ideális édesség, ha valami finomságra vágyunk. Kicsit mindenki másképp szereti és csinálja. Régebben én is használtam hozzá sűrítő anyagot, (lisztet, keményítőt, pudingport) de manapság már nem teszek bele. Higgyétek el, hogy anélkül is igazán krémes lesz a sok tojástól és kellően be is fog sűrűsödni. Az én változatomba kevéske tejszín is kerül, ami még selymesebbé, ízesebbé teszi a sodót, de ezt el lehet hagyni, akkor 1 liter tejből készítsétek el. 4 fős család esetén dupla adaggal számoljatok. Én a habot külön, gyöngyöző vízben főzöm ki, nem a tejbe szaggatom, így ezzel a művelettel kezdem az elkészítést. Szerintem szilárdabb lesz a hab, nem esik össze és nem lesznek habdarabkák a tejben, nem kell majd átszűrni sem. Sok helyen olvastam, hogy mikróban készítik el a habot, de én évekkel ezelőtt likvidáltam a mikrohullámú sütőmet. Évente csak 2-3 alkalommal készítem, hisz mindig vannak új és új kipróbálni való receptjeim, de akkor nem sajnálom belőle a minőségi alapanyagokat. Gyors, olcsó, csábítóan selymes-krémes, vaníliás desszert, olyan, aminek igen nehéz ellenállni.         


Klasszikus madártej

Hozzávalók:

  • 8 dl tej (2,8 vagy 3,5%-os) 
  • 2 dl habtejszín (30%-os)
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 vanilíarúd (nálam madagaszkári) - ennek hiányában 2 cs vaníliás cukor vagy 1 tk vanília esszencia
  • csipet só

tetejére:

  • mandulapehely

Elkészítése:

  1. Kimérünk 15 dkg cukrot.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk.
  3. Először a tojáshabot készítjük el: felteszünk vizet forrni.
  4. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, félidőben hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, (a 15 dkg-ból vesszük el) tovább verjük, míg kemény habot kapunk.
  5. A gyöngyöző vízbe - nem szabad forrnia, különben a galuskák összeesnek - galuskákat szaggatunk, 1-1 perc alatt megfőzzük mindkét oldalát.
  6. A tejet és a tejszínt összeöntjük, feltesszük melegedni, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, - szintén a kimért adagból vesszük el -  a kikapart vaníliarúd magjait és a rudat is.
  7. Közben a tojássárgákat a maradék cukorral és csipet sóval fehéredésig keverjük.
  8. Amikor a tej már majdnem forr, takarékra vesszük, kidobjuk belőle a vaníliarudat.
  9. A tojássárgájához adunk 1-2 merőkanálnyit a meleg tejből, (hőkiegyenlítés!) elkeverjük.
  10. Állandó keverés mellett a tejbe csorgatjuk, sűrűsödésig főzzük. (ez csak néhány perc, ne főzzük túl sokáig, mert a tojás kicsapódhat!)
  11. Hideg vízbe állítjuk, ha kihűlt üvegtálba öntjük, ráhelyezzük a habgaluskákat.
  12. Legalább 2-3 óra hosszára hűtőbe tesszük.
  13. Tálalás előtt tetejét meghintjük száraz serpenyőben megpirított mandulapehellyel.   

TIPP:

- tetejére csorgathatunk karamellizált cukrot vagy tehetünk rá friss gyümölcsöt, diót, mogyorót, 
  csokireszeléket
- ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor adhatunk hozzá kevés tojáslikőrt is







2 megjegyzés:

  1. Mennyei nyalánkság lehetett! Nálunk csak hagyományos, egyszerűbb változatban készül, de az is rég volt már, sajnos....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, itt az idő elkészíteni. Biztosan jól fog esni a vasárnapi ebéd után. Tényleg az egyszerűségében van a nagyszerűsége.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!