2018. október 27., szombat

Frankfurti leves
















Ennek a leveskének annyi köze van Frankfurthoz, mint a székelykáposztának Erdélyhez, azaz semmi. Talán a benne lévő frankfurti virsli lehet a névadó. Ettől függetlenül egy jó ízű leves, feltéve, ha nem rontjuk el azzal, hogy szétfőzzük benne a káposztát, illetve silány minőségű virslit teszünk bele, mert akkor rémálommá válhat az egész. Az egyik kedvenc levesünk az őszi, téli időszakban, melengető, tápláló, sűrű és tartalmas. Ahány ház, annyi elkészítési módja létezik. Én a virslikarikákat le szoktam pirítani, mert ettől jobb ízű lesz és nem fő szét a levesben, valamint húsos szalonnát is vágok alá, amitől kap egy kellemesen füstös ízvilágot. Nálam hagyományosan rántással készül, de habarással is elkészíthető, akkor kicsit kímélőbb. A fűszereket, főleg a majoránnát ne sajnáljuk belőle, mert nagyon jól harmonizálnak a káposztával. Második fogásnak elég utána egy palacsinta vagy milánói, de önmagában is laktató étel.


Frankfurti leves

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg kelkáposzta
  • 5 dkg füstölt húsos szalonna (kolozsvári, bacon)
  • 20 dkg jó minőségű frankfurti virsli
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 2-3 közepes burgonya
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • bors

rántáshoz:

  • olaj
  • 2 csapott ek liszt
  • pirospaprika
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 g fokhagyma

Elkészítése:

  1. Káposzta torzsáját kivesszük, leveleit laskára vágjuk.
  2. Burgonyát és a húsos szalonnát felkockázzuk.
  3. Virsliket felkarikázzuk.
  4. Kevés olajon átpirítjuk a virslikarikákat, kiszedjük egy tányérra.
  5. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a húsos szalonnát, kicsit kipirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is.
  6. Rádobjuk a kelkáposztát és a burgonyát, kicsit átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
  7. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és majoránnával.
  8. Hozzáadjuk a lepirított virslikarikákat.
  9. Lefedve, kis lángon roppanósan puhára főzzük. 
  10. Közben elkészítjük a rántást: az olajhoz adjuk a lisztet, lepirítjuk, hozzányomjuk a fokhagymát, kicsit tovább pirítjuk, tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, felengedjük hideg vízzel, simára keverjük benne a tejfölt.
  11. A rántást hőkiegyenlítjük, - a forró levesből merünk hozzá - elkeverjük, beleöntjük a levesbe, jól kiforraljuk. 
  12. Ha szükséges, még fűszerekkel korrigálhatunk az ízén.
  13. Tejföllel tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. Pont ugyanígy főzöm én is rántásosan és jó fokhagymásan :-) A káposztának alig kell egy kis párolódás és valóban jó minőségű drága virslit kell beletenni, akkor finom igazán :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk Anikó. Szerintem nagyon hasonló az ízlésünk.

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett, még sosem főztem ezt a leves, pedig szeretjük a kelkáposztát, de inkább csak főzeléknek. Finom lehetett a tiéd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni. Ízletes tartalmas és még pénztárca barát is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!