A diós süteményeknek nem tudok ellenállni. Egyszerű, finom édesség, amely habos is, diós is. Jól illik tea, kávé mellé, kiránduláshoz, s bár nem feltétlenül karácsonyi sütemény, de még az ünnepi kínálat közé is beilleszthető. A töltelék érdekessége, hogy nem csak darált, hanem durvára vágott diót is tettem bele, fogyasztáskor olyan jó volt ráharapni az apró, ropogós darabkákra. Langymelegen, egy csupor hideg tejjel volt a legfinomabb. Ha nem fogy el, fóliával letakarva másnapra is puha marad.
Habos diós csiga
Hozzávalók:
nekem 32 db lett belőle
tészta:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek cukor
- 4 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
töltelék:
- 4 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor (nálam bourbon)
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg durvára vágott dió + kevés a tetejére
Elkészítése:
- A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a cukrot és a csipet sót, belereszeljük a citrom héját, elmorzsoljuk benne a puha vajat vagy margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit tetszés szerint 2 vagy 3 kis cipóra osztunk, letakarva 1 órát pihentetjük.
- Gőz felett kemény habbá verjük a tojásfehérjét a porcukorral, belekeverjük a darált diót.
- A tésztákat lisztezett felületen egyenként vékony, kb 3 mm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a felvert diós habbal, majd megszórjuk a durvára vágott dióval.
- Szélesebb oldaláról szorosan feltekerjük, 2 cm-es darabokra vágjuk.
- Fektetve sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól távol, mert sütés közben megnőnek.
- Tetejüket is meghintjük durvára vágott dióval.
- Előmelegített, 180°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Én kókuszkrémes habost szoktam így sütni, no majd kipróbálom dióhabosan is, mert szeretjük :-)
VálaszTörlésKókuszosat is szoktam én is sütni, de ez talán még finomabb.
TörlésNagyon finom lehetett, én még sosem sütöttem habos csigás, de nagyon jó ötlet :-)
VálaszTörlésPróbáld ki egyszer, nagyon kiadós, ízes sütike.
Törlés