A nyár sláger étele a lángos. Kinek ne lennének emlékei a balatoni strandok lángosos bódéjai előtt kígyózó sorokról, a frissen sült, forró tészta illatáról, ízéről? Nekem is vannak, kevésbé jók is, mert voltak közte zsírtól tocsogó, nehéz tésztájú, ízetlen példányok, amik miatt inkább jó időre lemondtam a fogyasztásáról. Felnőtt fejjel aztán kipróbáltam sok receptet, de egyik sem volt az igazi. Nekem nem váltak be az éjszakai kelesztésű, vagy több napig hűtőben tárolhatós változatok. Mindig is azt vallo(tta)m, hogy a legegyszerűbb dolgokból lesznek a legnagyszerűbbek, vagyis sokszor a legkevesebb hozzávalóból születnek a legjobb ízek, nem kell mindent agyon bonyolítani. Bár az ízlések különbözőek, de milyen is a jó lángos? Szerintem ... kívül vastagabb, puha tésztájú, közepe pedig vékonyabb, itt-ott harsogóan ropogós részekkel, könnyű szerkezetű, foszlós, szép hólyagos, nem szívja meg magát olajjal. Ez a lángos pont ilyen. Ebben a tésztában szinte nincs is más, mint liszt, víz és kovász, pont ezért lesz olyan, mint az álom. Nincs benne sem tej, sem tojás, amit sok recept ír, mégis a legfinomabb lángos, amit én házilag készítve valaha kóstoltam. Mi a forró lángost inkább a hidegebb évszakokban szoktuk enni, egy bögre mézes-citromos teával, jobban esik, mint nyáron, amikor forróság van, akkor inkább hűsítő levesekre, italokra, könnyed salátákra vágyunk. Sajnos már nem tudom, hogy hol találtam a recept eredetijét, de azóta is hálás vagyok érte, mert annyi kudarc után valóban azt az igazi strandos vagy piacos lángos feelinget hozta vissza. Alább adok néhány hasznos tanácsot is, amit célszerű betartani. Hamarosan jönnek a hideg téli esték, gondoljatok majd erre a receptre, ha egy jó kis házi lángosra vágynátok.
Lángos
Hozzávalók:
kb 8-10 db közepes méretű lángoshoz
kovász:
- 1 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1/2 tk cukor
- pici liszt
tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 kk só
- kovász
- 1,5-2 dl langyos víz
fokhagymás olaj:
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- csipet só
feltét:
- tejföl
- reszelt (füstölt vagy trappista) sajt
kisütéshez:
- 8 - 10 dl olaj
Elkészítése:
- Először a fokhagymás olajat készítjük el, hogy legyen ideje állni, összeérni.
- A kovász hozzávalóit összekeverjük, tetejét pici liszttel meghintjük, letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, közepébe mélyedést készítünk.
- Beleöntjük a kovászt és a vizet, (adagolva, mert lehet, hogy nem lesz szükség mindre) összekeverjük, közepesen lágy tésztát kell kapjunk, akkor jó, ha kicsit ragacsos, lágy, de összeáll, és könnyen elválik az edény falától.
- Kb 5 perc alatt jól kidagasztjuk.
- Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Egy nagyobb műanyag tálcát vékonyan kiolajozunk, olajos kézzel kigombócoljuk a tésztát, kicsit távolabb téve egymástól.
- Letakarva még további 15 percig kelesztjük.
- Az olajat jó forróra felmelegítjük, ellenkező esetben lapos marad a tészta.
- A tésztagombócokat olajos kézzel széthúzkodjuk, kör alakúra formáljuk, - nem baj, ha nem sikerül teljesen szabályosra - közepét kicsit elvékonyítjuk, óvatosan beleeresztjük az olajba. (én sülés közben néha-néha 3-4 másodpercre az olaj alá nyomkodom a lángost, jó ropogós lesz tőle.)
- Mindkét oldalát kb 2-2 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A kész lángosokat papírtörlőre állítva csepegtetjük le, ne rakjuk egymásra!
- Forrón tálaljuk, picit sózzuk, fokhagymás olajjal, tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva kínáljuk.
TIPP:
Burgonyás lángos készítéséhez - a fenti receptben megadott alapanyagokhoz - 25 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonyát tegyünk a tésztába.
A sülő lángos alatt legyen kellő mennyiségű olaj, hogy úszkálhasson benne, kevés és nem kellően forró olajban nem fog tudni felfújódni, megnőni a tészta, lapos marad.
Viszem is Nea, mert a lányom épp azt kérte, hogy most a hosszú hétvégén legyen egy kis lángos, hát akkor ezt fogom megcsinálni :-) Gulyásleves után tökéletes lesz :-)
VálaszTörlésDrága Anikó, remélem ízleni fog. Jó étvágyat hozzá!
TörlésNagyon guszta, most szívesen elfogadnék belőle egyet :-) Nálunk is hasonlóan, egyszerű tésztából készül, szerintem is így a legfinomabb. Főleg úgy, hogy nálunk a férjem dagasztja be a tésztáját és ő süti is ki :-) És szerintem is inkább őszi-téli vacsorákra illik, tejföllel, sajttal jól megszórva, és egy forró rumos teával :-)
VálaszTörlésÜgyes lehet a férjed, mert nem könnyű jó lángost készíteni. Legközelebb én is csempészek egy kis rumot a teámba.
Törlés