2018. október 14., vasárnap

Fűszeres, pikáns csirkeszárnyak parmezános burgonyapürével













Ha jól emlékszem egyetlen egy csirkecomb recept van a blogon, aminek az oka, hogy mi nem nagyon  kedveljük eme húsrészt, ellenben az ízletes csirkeszárnyakért mindenki rajong. Ha grillcsirkét sütök, akkor is dobok mellé még néhány szárnyat, mert úgyis az fogy el leghamarabb. Csípősen, jó ropogósra sütve meg van a maga varázsa, még akkor is, ha méltatlanul mellőzve van sok konyhában. Jól fűszerezhető, pácolható és olcsó húsféle. Nálunk a gyakran visszatérő ételek közé tartozik, így sokféle módon próbálom készíteni, hogy ne váljon unalmassá. Még tegnap bepácoltam a húst, hogy jól átjárják a fűszeres ízek, így mára nem sok dolgom maradt. Ráadásul sütőben sül, így egyszerre nagyobb adagot is el lehet készíteni belőle, ha épp vendégeket várunk. Bulihoz, meccsnézéshez, családi összejövetelekhez is ideális, jól csúszik utána némi sör. Kicsit különlegesebb köretet is kapott és friss kevert zöldsalátával fogyasztottuk. Mi oda voltunk a ropogósra sült falatokért. 


Fűszeres, pikáns csirkeszárnyak parmezános burgonyapürével

Hozzávalók:

  • 12-16 db csirkeszárny

pác:

  • 2 ek joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek mustár
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek olívaolaj
  • 3-4 g zúzott fokhagyma
  • 2 tk méz
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 tk csípős szósz (Tabasco, Chili, Erős Pista) 
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • csipet só
  • frissen őrölt bors

parmezános burgonyapüré:


  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • kb 1 dl meleg tej
  • 5 dkg parmezán
  • pici só

Elkészítése:


  1. A csirkeszárnyak végeit levágjuk, - később felhasználhatjuk húsalaplé készítéséhez - mélyebb tálba tesszük, kicsit sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk.
  2. Egy másik edénybe összekeverjük a pác hozzávalóit, ráöntjük a húsra, alaposan átkeverjük, hogy mindenütt jól bevonja a csirkeszárnyakat.
  3. Lefedve néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
  5. A sütőtepsire szilikonos sütőpapírt terítünk, rárakosgatjuk a pácolt szárnyakat, sütőbe tolva kb 1 óra hossza alatt  pirosra sütjük, félidőben megforgatjuk. 
  6. Közben elkészítjük a parmezános burgonyapürét: a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
  7. Burgonyanyomóval áttörjük, még forrón hozzáadjuk a vajat és annyi meleg tejet, amennyit kíván az állaga, elkeverjük, beletesszük a parmezánt, kevés sót, ha szükséges, jó habosra kikeverjük.

TIPP:

- tálaláskor még kevés parmezánt szórhatunk a burgonyapüré tetejére is.






4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta tálalás, szinte érzem az illatát :-) Nagyon finom lehet ezzel a páccal, ropogósra sütve. Néha én is szoktam szárnyakat sütni, de nálunk inkább a combja és a melle fogy :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nincs jobb egy finom sült csirkénél, töltött mellet is gyakran sütök. Azt szeretjük.

      Törlés
  2. Jó ránézni, olyan csodaszép lett a kép. Mi is szeretjük a csirkeszárnyat. Biztos finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Igen finom volt, jót falatoztunk belőle.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!