Szilvalekváros bukta
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 + 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 ek liszt
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg olvasztott zsír (esetleg margarin)
- csipet só
töltelékhez:
- szilvalekvár
forgatáshoz:
- olvasztott zsír
Elkészítése:
- Az 1 dl tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, tetejét megszórjuk 3 evőkanál liszttel, félretesszük, felfuttajuk.
- A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a csipet sót, közepébe mélyedést készítünk.
- A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáöntjük a maradék 2 dl tejet.
- A liszthez öntjük a tejes tojássárgáját és a kovászt, jó hólyagosra kidolgozzuk, menet közben hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot is.
- Langyos helyen, letakarva 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk.
- Négyszögekre vágjuk, közepükbe szilvalekvárt teszünk, felcsavarjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
- Kizsírozott vagy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a buktákat, de előtte megforgatjuk őket az olvasztott zsírban.
- További 1/2 óráig kelesztjük.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 30 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
- Langyosra hűlve, porcukorral megszórva kínáljuk.
Nagyon guszták lettek, tényleg mint a régi idők buktái :-)
VálaszTörlésAz én receptem is hasonló, de a régi családi receptem nekem sincs meg. Valószínű azért, nagyanyáink "fejből" sütöttek főztek, és talán le sem volt írva nekik, hisz akkor sokszor nem is mérték a pontos dekákat, marokkal rakták a lisztet, stb.... Mégis nagyon finom volt minden!
Igen, ők "érzésre" meg "gondolom formán" főztek, mégis feledhetetlenek és utánozhatatlanok azok a már soha vissza nem térő ízek.
TörlésImádom :-)
VálaszTörlésÉn is, én is. A kelt tésztákból sosem elég. ;)
Törlés