2019. március 3., vasárnap

Szilvalekváros bukta












A régi idők kedvence, nagyon-nagyon puha, kelt tésztás házi süti. A sok "trendi" süti mellett kicsit feledésbe merült már nálam is, de a napokban a kezembe akadt az utolsó üveg szatmári szilvalekvárom, mindjárt tudtam, hogy egy foszlós buktában ér véget a küldetése. Még emlékeimben él a nagymamám csodás ízes buktája, melynek sajnos nem maradt fenn a receptje, és azóta is hiába keresem azt az ízélményt, nem találom sehol. Tudom, hogy ő mindig jó ikrás házi zsírral, saját tyúkocskája tojásával, a helyi malomban őrölt liszttel készítette, talán ezektől volt olyan utánozhatatlanul finom. Ez a recept viszont Horváth Ilonáé és ez is mesésen finom. Nagyon kellemes illatok lengték be a házat már sütés közben is, alig vártuk, hogy langyosra hűljön, egy csupor hideg tejjel rögtön el is fogyasztottuk a nagy részét.     


Szilvalekváros bukta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 + 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 3 ek liszt
  • 2  tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dkg olvasztott zsír (esetleg margarin)
  • csipet só

töltelékhez:

  • szilvalekvár 

forgatáshoz:

  • olvasztott zsír

Elkészítése:

  1. Az 1 dl tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, tetejét megszórjuk 3 evőkanál liszttel, félretesszük, felfuttajuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a csipet sót, közepébe mélyedést készítünk. 
  3. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáöntjük a maradék 2 dl tejet.
  4. A liszthez öntjük a tejes tojássárgáját és a kovászt, jó hólyagosra kidolgozzuk, menet közben hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot is.
  5. Langyos helyen, letakarva 1 órát kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk.
  7. Négyszögekre vágjuk, közepükbe szilvalekvárt teszünk, felcsavarjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  8. Kizsírozott vagy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a buktákat, de előtte megforgatjuk őket az olvasztott zsírban.
  9. További 1/2 óráig kelesztjük.
  10. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 30 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
  11. Langyosra hűlve, porcukorral megszórva kínáljuk.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, tényleg mint a régi idők buktái :-)
    Az én receptem is hasonló, de a régi családi receptem nekem sincs meg. Valószínű azért, nagyanyáink "fejből" sütöttek főztek, és talán le sem volt írva nekik, hisz akkor sokszor nem is mérték a pontos dekákat, marokkal rakták a lisztet, stb.... Mégis nagyon finom volt minden!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ők "érzésre" meg "gondolom formán" főztek, mégis feledhetetlenek és utánozhatatlanok azok a már soha vissza nem térő ízek.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Én is, én is. A kelt tésztákból sosem elég. ;)

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!