2019. március 2., szombat

Mexikói chilis bab





















Az egyik legjobb melengető és laktató étel a téli fagyok ellen. A tüzes chili felmelegít, a bab és a kukorica pedig energiát ad a szervezetünknek. Remélem már nem tart sokáig a hideg és ezzel a fogással búcsúztathatom a téli időszakot. Ez az étel is sokféle módon készül, mindenki másképp szereti. Általában marhahús az alapja, de mi azt nem nagyon szeretjük, ezért én sertésből készítettem, és a megszokott fűszerezéstől eltérően füstölt paprikát, római köményt, kevés fahéjat és néhány csepp lime-lét is tettem bele. Nem kell félni, a fahéj nem fog kiérződni, csak elmélyíti az ízeket, a lime pedig látszólag nem is való ebbe az ételbe, de üdeséget kölcsönöz az amúgy kicsit "testes" fogásnak. Egy nappal előbb is megfőzhetjük, az állás kimondottan jót tesz neki, összeérleli az ízeket. Ropogós tortilla chips-szel vagy friss, puha kenyérrel mártogathatjuk, de köretként a rizs is nagyon jól illik hozzá.   

Mexikói chilis bab

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (lehet marha, sertés vagy vegyesen)
  • 1 doboz (400 gr) chiliszószos fehérbab konzerv
  • 1 doboz (400 gr) vörösbab (kidney, vesebab) konzerv
  • 1 doboz (400 gr) hámozott paradicsom konzerv
  • 1 doboz (300 g) kukorica konzerv
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • 1 tk spanyol füstölt paprika
  • chilipehely, chilipor vagy cayenne bors (opcionális, ízlés szerint)
  • 1 lime (elhagyható)
  • frissen őrölt bors
  • csipet római kömény 
  • csipet őrölt fahéj
  • 2-3 ek olívaolaj

tetejére:

  • tejföl
  • vörös cheddar
  • lilahagyma

Elkészítése:

  1. A konzerveket felbontjuk, a vörösbab és a kukorica levét leöntjük, átmossuk, lecsepegtetjük.
  2. A hámozott paradicsomot a saját dobozában egy éles késsel kisebb darabokra aprítjuk. 
  3. A hagymákat apróra vágjuk, a vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, mikor megpuhult a zúzott fokhagymát is hozzádobjuk.
  4. Rátesszük a darált húst, nagy lángon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a csipet fahéjat, füstölt paprikát és római köményt.
  5. Ráöntjük a hámozott paradicsomot, kevés vizet adunk hozzá, kis lángon - többször megkevergetve, vizet időnként pótolva - addig főzzük, míg a hús megpuhul. (kb 1 óra)
  6. Belekeverjük a babokat, kukoricát, még 5-10 percig együtt főzzük, míg a mártás besűrűsödik. 
  7. Ha nem elég csípős, akkor még chilipehellyel, csiliporral vagy cayenne borssal állíthatunk a csípősségén.  
  8. A végén hozzácsepegtetünk egy kevés(!) lime levet, átkeverjük.
  9. Forrón tálaljuk, tetejére tejfölt teszünk, reszelt cheddart (és lilahagymát) szórunk.
  10. Tortilla chips-szel, friss puha kenyérrel, főtt rizzsel kínálhatjuk.



 

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű tálalás, színes, gazdag egytálétel! Én általában egyszerűen, csak darált húsból, babból és kukoricából készítem, meg persze hagymával, fűszerekkel. A tiéd egy kész különlegesség, nagyon tetszik :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!