2021. január 26., kedd

Citromkrémes fánk












Most a téli hónapokban van szezonja a meyer citromnak, amiből nagyon finom citromkrémet lehet főzni és én ezt egyik évben sem hagynám ki. Még a múlt héten készítettem egy jókora adagot, de nem fogyott el mind, sokáig pedig sajnos nem áll el a hűtőben. Így adta magát az ötlet, hogy fánkot fogok vele tölteni, a fanyar íze biztosan jól illik majd az édeskés tésztához. Ennek a fánknak hosszú a kelesztési ideje, kb 3 óra hossza, de ezt leszámítva sok dolog nincs vele, cserébe nagyon puha, foszlós, levegős tésztájú édességet kapunk. A receptben leírtam a hagyományos vaníliakrémet is, ha valaki azzal szeretné megtölteni. Farsangi szezon nem múlhat el fánk nélkül és valahogy nekem a fánksütés csak ehhez az időszakhoz kapcsolódik, máskor nem szoktam sütni. Az egyik legkényesebb kelt tészta, mégis minden országnak meg van a maga híres fánkja. Töltve, lekvárral vagy csak porcukorral megszórva, mindenhogyan isteni.


Citromkrémes fánk
nekem 15 db lett belőle

Hozzávalók:

kovász:

  • 1,9 dl langyos víz
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő (vagy 7 gr instant)

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 ek rum
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1 tk só
  • 10 dkg puha vaj

sütéshez:

  • bő olaj

Citromkrém (lemon curd) receptje ITT található.


Vaníliakrém:

  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Langyos cukros vízben kb 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, rumot, citromhéjat, felfuttatott élesztőt, robotgéppel jól kidagasztjuk, a vége felé hozzá dolgozzuk a puha vajat is. (ha nagyon ragacsos, folyós lenne a tészta kevés lisztet adjunk még hozzá) 
  3. A tésztának fényesnek és simának kell lennie, jó levegősre ki kell dolgozni.
  4. Letakarva, szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük kb 2 óra hossza alatt.
  5. A tésztát 7 grammos darabokra vágjuk, gombóccá formázzuk, - vagy kinyújtjuk és  fánkszaggatóval kiszaggatjuk - sütőpapírral bélelt, rakjuk.
  6. Fóliával lazán letakarva, újabb 1 órát kelesztjük.
  7. Az olajat kb 170°C-ra felmelegítjük, a fánkot a felső felével lefelé fordítva beletesszük az olajba, kb 3 percig sütjük, majd megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  8. Az olajból kivéve papírtörlőre tesszük, leitatjuk róla a zsiradékot.
  9. Töltés előtt kicsit félretesszük hűlni.
  10. A vaníliakrémhez egy fazékban összekeverjük a cukrot, kukoricakeményítőt, kikapart vaníliamagokat, csipet sót.
  11. Hozzáadjuk a tojást, tejet, vajat is.
  12. Közepes lángon forrásig hevítjük, majd mérsékelve a hőt kb 1-2 perc alatt állandóan kevergetve besűrítjük a krémet.
  13. Tűzről levéve befedjük folpackkal, - rásimítjuk a fóliát a krémre - hogy ne bőrösödjön, kihűtjük, közvetlen felhasználás előtt habosra keverjük.
  14. A fánkokat kristálycukorba forgatjuk (nálam ez most elmaradt, csak fogyasztás előtt szórtam meg porcukorral)
  15. A krémet habzsákba töltjük, a fánkok oldalába lyukat fúrunk, megtöltjük a krémmel.
  16. Azonnal, frissen fogyasztjuk.




2 megjegyzés:

  1. De szép fánkokat sütöttél, nagyon finom lehetett evvel a citromkrémmel! Ilyet még nem ettem, de el tudom képzelni, hogy milyen finom.
    Kb. két hete írtam neked levelet, a jamszgyökérről. Valószínű hogy nem láttad, majd nézd meg légy szíves, ha egyáltalán megérkezett :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt (sajnos), pillanatok alatt el is tüntettük a tányérról. A citrusos íz is nagyon jól illik a fánkhoz. Kicsit megkésve, de elolvastam az üzenetet. Köszönöm szépen!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!