2021. november 7., vasárnap

Birsalmasajt

 










Roskadásig van a piac az ősz ajándékával, a finoman illatozó, fanyar ízű birsalmával, birskörtével, néhol óriásra nőtt példányokat is lehet látni. Erről a gyümölcsről legelőször mindenkinek a birskompót vagy birsalmasajt jut eszébe. A birsalmasajt elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bár kicsit időigényes, néhány tanácsot, tippet, javaslatot írtam lentebb az elkészítéséhez. Gyerekkorunkat idéző csodás finomság, ha elegendő mennyiséget készítünk belőle, egész télen kitart, csak le kell venni a polcról, ha egy kis desszertre vágyunk, de akár már most gondolhatunk a szeretteinknek szánt karácsonyi gasztroajándékokra is. Csak magában, téli süteményekbe téve, dióval, sajtokkal fogyasztva különleges, más országokban is közkedvelt csemege. Én most csak az alap változatot készítettem, de csonthéjasokkal, aszalványokkal is lehet még turbózni.   


Birsalmasajt


Hozzávalók:


  • 1,5 kg érett (szép fényes sárga, nem zöldes, mert az még éretlen) birsalma vagy birskörte
  • 60 dkg cukor (a tiszta gyümölcshús 60%-a, nálam 1 kg volt)
  • 1 citrom leve
  • víz


Elkészítése:


  1. A birsalmákat alaposan megmossuk, negyedekbe, vagy kisebb darabokra vágjuk, magházát éles késsel kivesszük, hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk meg. (a héjában van a pektin, amitől a sajt könnyen megkocsonyásodik) 
  2. Egy szélesebb edénybe tesszük, felöntjük kevéske vízzel, belefacsarjuk fél citrom levét, lassú tűzön kb 25-30 perc alatt puhára pároljuk.
  3. Leöntjük róla a vizet, lemérjük a gyümölcsöt, hozzáadjuk a súlyának megfelelő mennyiségű cukrot, tűzre visszatéve addig kevergetjük, míg felolvad.
  4. Botmixerrel pürésítjük, hozzáfacsarjuk a maradék fél citrom levét.
  5. Közepes tűzön állandóan kevergetve addig főzzük, míg a színe sötétebbre változik és jól besűrűsödik. (Kb 40-45 perc, ha nem főzzük elég sűrűre nem fog megszilárdulni. Akkor elég sűrű, ha keverés közben látni az edény alját néhány másodpercre. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat, inkább fedővel fedjük le, mert bugyog, pöfög!)
  6. Folpackkal kibélelt (szilikonos) formákba (pl. őzgerinc, pudingforma) vagy tálcára, tányérra öntjük a masszát. 
  7. 1-2 napig hagyjuk szikkadni, majd 4-5 napon keresztül, 24 óránként forgassuk át, hogy egyformán tudjon száradni mindkét oldala.
  8. Kb 2-3 hét után szikkad meg teljesen, de 3-4 nap után már szépen szeletelhető. 


TIPP:

A főzéshez vastagaljú edényt használjunk.

A  puhára párolt birset könnyebb pürésíteni, ha előbb hozzáadjuk a cukrot.  

A cukor mennyisége ízléstől, a birs fanyarságától függően eltérő lehet, a tiszta gyümölcshús kilogrammjaként 50-80 dkg cukor ideális, szerintem ennél többtől már nagyon édes lesz. 

A citromtól világosabb lesz a színe, de a savassága ellensúlyozza a cukor túlzott édességét és jobban előjön a birs íze is. 

Aki szereti fűszerezheti fahéjjal, naranccsal, kardamommal, vaníliával.

Lehet dióval, mogyoróval, magvakkal dúsítani, de azt a főzés végén adjuk hozzá.

Ne tároljuk lefedve vagy befóliázva, amíg teljesen nem száradt ki, mert megpenészedhet, - legfeljebb egy papírtörlőt vagy tüllt borítsunk lazán a tetejére, hogy ne porosodjon -  jól szellőző, hűvös helyen (ne a hűtőben!) tároljuk. Később folpackba csomagolva hetekig eltartható.

   



4 megjegyzés:

  1. De csinos formáid vannak 😊. Mi is nagyon szeretjük, de idén még nem főztem, majd meglátjuk. Finom sütikbe, desszertekbe, de úgy magában is. Nagyon jól jön majd a téli hónapokban, ha addig nem eszitek meg 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én idén készítettem először, ezért nem is mertem nagyobb adaggal próbálkozni. Mostanra már jól ki is száradt. Szeretnék vele majd sütiket sütni, de sajnos vészesen fogy.

      Törlés
  2. Szépek lettek, régebben én is készítettem sajtot is most a napokban birslekvárt csináltam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, a birslekvár is isteni lehet. Téli reggeleken, estéken egy kis vajas kaláccsal, kakaóval el lehet falatozni belőle.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!