Aki régebb óta követi a blogot, azt tudja, hogy nem vagyok nagy halkedvelő. Ezalól kivételt képeznek a konzervek, sokszor készítek belőlük halkrémet vagy használom tésztasalátákhoz. Évente néhány alkalommal azért próbálkozom friss halból is ételt készteni, leginkább így karácsony táján. Az édes-sós-savanyú ázsiai szószokat viszont nagyon szeretem, így jött az ötlet a kettő kombinálására. Sok recept fellelhető erre a változatra a neten, én megalkottam a magam változatát. A fűszeres, ízekkel teli máz a lazacot egy teljesen új szintre emelte számomra. Gyors, egészséges, ízletes hétvégi ebéd, vacsora. A párolt zöldségeket sütőben sültre is lecserélhetjük, úgy még ízletesebb lesz a köret is.
Mézes-szójás lazac
Hozzávalók:
- 4 szelet bőrös lazac
- 2 ek olívaolaj
- darabka vaj
- só, bors
- 5 ek szójaszósz
- 1 tk szezámolaj
- 3 ek méz
- 1 lime leve
- 1 tk reszelt friss gyömbér
- 1 g reszelt fokhagyma
köret:
- főtt rizs (basmati vagy jázmin)
- párolt zöldség (nálam: sárga karfiol, répa, ceruzabab)
- petrezselyem vagy koriander
Elkészítése:
- Papírtörlővel itassuk le a halról a nedvességet.
- A lazacot sózzuk, borsozzuk.
- Tapadásmentes serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olívaolajat és a vajat.
- Beletesszük a lazacot bőrös részével lefelé, 4-5 perc alatt szép ropogósra sütjük.
- Óvatosan átfordítjuk a másik oldalára és további 2-3 perc alatt pirosra sütjük.
- A halakat kitesszük egy tányérra.
- A visszamaradt zsiradékhoz adunk még egy kis vajat, mézet, szójaszószt, szezámolajat, reszelt gyömbért és fokhagymát, hozzáfacsarjuk a lime levét.
- Közepes lángon, kevergetve, hagyjuk felforrósodni és besűrűsödni a mázat.
- Megkóstoljuk, ha szükséges még mézzel, szójával kiegyenlíthetjük az ízeket.
- A lazacot bőrös részével lefelé visszatesszük a serpenyőbe, tetejére kanalazzuk a ragacsos mázat.
- Hagyjuk kicsit összefőni, közben locsolgatjuk a mázzal.
- Főtt rizzsel és párolt zöldségekkel kínáljuk.
- Tálalásnál a maradék mázat is még ráönthetjük.
- Petrezselyemmel vagy korianderrel megszórjuk a tetejét.
Micsoda különlegesség, ez aztán nagyon finom lehetett! A tálalás is pazar 😊.
VálaszTörlésNagyon szépek a képeid, mint mindig!
Köszönöm szépen! Ez a változat még nekem is ízlett.
Törlés