2021. november 6., szombat

Rongyos lapótya









Valamikor régen még az Ízőrzők műsorában láttam meg ezt a receptet, de a napokban megtaláltam a neten is. Serpenyőben sült aludttejes tészta, a lángoshoz hasonlatos ízű lepénykenyér és mivel semleges az íze, így kínálhatjuk sós és édes változatban is. Előbbi esetben fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, utóbbinál pedig házi, jóféle gyümölcslekvárral vagy édes túrókrémmel kínálhatjuk. Tartalmas leves után egyszerű, olcsó második fogás, nálam ma a palócleves után került terítékre.

Recept: innen

Rongyos lapótya


Hozzávalók:

tészta:


  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 ek aludttej (ennek hiányában kefír)
  • 2,5 dl langyosvíz
  • 1 tk szódabikarbóna


tészta kenéséhez:


  • 1 bő ek sertészsír


sütéshez:


  • 4 dl olaj


Elkészítése:


  1. A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk
  2. Jól kidolgozzuk, legalább fél órát pihentetjük.
  3. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük a zsírral.
  4. Feltekerjük, mint a beiglit, 6 egyenlő részre osztjuk.
  5. A tésztadarabokat a talpukra állítjuk, egyenként palacsinta méretűre lapítgatjuk.
  6. A felmelegített olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt, míg a tészta szépen felhólyagosodik, a másik oldalát fedő nélkül sütjük készre.
  7. Papírtörlőn leszárítjuk. 
  8. Ízlés szerint (fokhagymás) tejföllel és sajttal megszórva vagy lekvárral kínáljuk.





1 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt, egy jó tartalmas levessel. Nagyon guszta ez a lepényke! Tényleg hasonlít a lángoshoz, gondolom ízre is. Nagyon ízletes lehetett a tejföllel és sajttal. Megnéztem az Ízőrzőknél, Penyigén sütöttek ilyet 😊.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!