A rugelach - jiddis nyelven tekercsecske - a zsidó konyha ünnepi csemegéje. Éterien puha tésztáját a benne lévő sok zsiradéknak - vaj + krémsajt - köszönheti, így még napok múlva is finom porhanyós marad. A tölteléke ezer féle módon variálható, de hagyományosan általában lekvár (málna, barack, ribizli) és dióféle (dió, mogyoró, mandula, pisztácia stb ...) van benne. Csokis, nutellás, kakaós, fahéjas, marcipános, mákos változata is népszerű, de akár sósan, sajttal, sonkával, kolbásszal is elkészíthető. Fontos a tészta hűtőben való pihentetése, mert a ragacsos masszát nem lehet kinyújtani, én előző este szoktam összegyúrni, másnap már csak tölteni, sütni kell. A tésztáját is lehet még turbózni citromhéjjal, narancshéjjal, vaníliával. Szóval ez egy ezerarcú (ízű) sütemény, így megúnhatatlan. Aki még nem próbálta tegyen egy kísérletet vele, garantáltan a család és a vendégek kedvence lesz, ráadásul alig van munka vele.
Szilvalekváros, pirított diós rugelach
Hozzávalók:
- 20 dkg puha natúr krémsajt (Philadelphia, Mascarpone)
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- csipet só
töltelék:
- házi szilvalekvár
- kb 10 dkg pirított dió
- 1 ek cukor (elhagyható)
tetejére:
- 1 tojássárgája pici tejjel elkeverve
- porcukor
Elkészítése:
- A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, ha kihűlt késes robotban 1 ek cukorral lezúzzuk. (én szeretem, ha kissebb darabok is maradnak benne)
- A puha vajat, krémsajtot, porcukrot összekeverjük robotgéppel.
- Több részletben hozzáadagoljuk a csipet sóval elkevert lisztet.
- A ragacsos tésztát folpackba csomagoljuk, legalább 3-4 óra hosszára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A tésztát 4 darabra vágjuk, mindig csak az legyen elől, amelyikkel éppen dolgozunk, a többit visszatesszük a hűtőbe.
- A tésztát jócskán lisztezett felületen 3-4 mm vastagságú körré nyújtjuk.
- Megkenjük lekvárral, meghintjük dióval, 8 / 12 cikkre vágjuk.
- Szélesebb felétől indulva szorosan feltekerjük, végeit kicsit meg is hajlíthatjuk.
- Ezt a többi tésztával is megismételjük.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tejes tojással megkenjük.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük. (sütőfüggő, ne szárítsuk ki!)
- A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, mert melegen nagyon törékeny.
- Tetejüket porcukorral meghintjük.
Finomat csemegét sütöttél! Nagyon guszta kis kiflicskék lettek, csupa földi jóval megtöltve. Gondolom gyorsan fogy 😉.
VálaszTörlésIgen, gyorsan elfogyott, a kollégáimnak is nagyon ízlett. Ismétlés lesz belőle.
VálaszTörlés