2023. szeptember 14., csütörtök

Paradicsomlé télire tartósítószer nélkül

 













Paradicsomlé télire tartósítószer nélkül

Idén is sok savanyúságot és lekvárt sikerült eltennem a téli időszakra, és most sorra került a házi paradicsomlé is. Úgy írom le, ahogy én készítem, de ez biztosan eltér mindenkinél egy kicsit. Én nem rakok bele sem sót, sem cukrot, sem egyéb fűszereket, csak natúron teszem el, úgyis attól függ majd a fűszerezés, hogy mihez használjuk fel. Paradicsom passzírozó hiányában botmixerrel turmixolom a zöldséget és ezért előzőleg a héjától is megszabadítom, majd a folyamat során át is passzírozom, mert nem szeretem benne a magokat. Nálam évek óta nem kerül bele tartósítószer, ha a tisztasági szabályokat betartjuk és jól kidunsztoljuk, esélye sincs megromlani, de ha valaki biztosra szeret menni, a végén keverjen bele kevéske Na-benzoátot. Nehéz megmondani, hogy hány liter lesz belőle, mert az attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni. Nagyjából a tisztán mért súlynak a felére lehet számítani. Fontos, hogy jó érett paradicsomokat vegyünk, különben savanykás lesz a végeredmény. Én a fóti fodrosra esküszöm. A házi paradicsomlét nem lehet egy lapon említeni a bolti változatokkal, a nyár zamatai, illatai a háziban sokkal konzentráltabban vannak jelen. Sokrétűen felhasználható, kiváló alap pizzákhoz, szószokhoz, levesnek, mártásnak vagy csak ivólének, de én nagyon szeretem belőle a paradicsomos káposztát is. Felbontás után, ha nem fogy el hűtőben tárolandó, de annak kivédésére, hogy ne maradjon meg felesleg különböző, kisebb-nagyobb méretű üvegekben szoktam eltenni. A receptben megadott mennyiségből nekem kb 3 liter paradicsomlé lett.

Hozzávalók:

  • 5 kg érett befőző paradicsom

választható:

  • cukor

Elkészítése:

  1. A paradicsomot átmossuk, hibás részeket eltávolítjuk.
  2. A paradicsomok héját az alsó felén kereszt alakban bemetsszük.
  3. Néhány percre forró, majd hideg vízbe tesszük, így könnyen el tudjuk távolítani a héját.
  4. A paradicsomokat félbe vágjuk, csumáját kivágjuk, nagyobb darabokra felapírtjuk.
  5. Egy fazékba tesszük, felforraljuk, közepes lángon néha megkevergetve kb 1/2 órát főzzük.
  6. Botmixerrel vagy turmixgépben leturmixoljuk, egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne.
  7. A levet visszatesszük a tűzre, addig főzzük tovább, míg a kívánt állagúra besűrűsödik.
  8. Ha valaki ízesíteni, fűszerezni szeretné, adja hozzá azokat.
  9. Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk a tetejét.
  10. Fejre állítjuk 10 percre, száraz dunszban hagyjuk kihűlni 2 nap alatt.




2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű színe lett a paradicsomlevednek! A fotóid nagyon hangulatosak, igazi őszi érzete lesz az embernek, ha ránéz 😊. Nem beszélve az ízéről!
    Apukám is hasonlóképpen teszi el, minden fűszer nélkül, csak neki van paradicsom passzírozója 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Passzírozóval biztosan egyszerűbb, de így sem olyan nagy munka. Megéri dolgozni vele, mert így csak a friss, zamatos paradicsom van benne adalékok nélkül.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!