2023. szeptember 1., péntek

Őszibarack krémleves vajban párolt fehérboros nektarinnal

 













Ma a naptár szerint is hivatalosan elkezdődött az ősz, sokak szomorúságára vége a nyárnak. Az ezerszínű lombkoronákra és a dércsípte csipkebogyókra még kicsit várni kell, de a reggelek már érezhetően hűvösebbek. A nyár búcsúztatójára és az ősz köszöntésére főztem ma ezt a finom gyümölcslevest. Nem csak a színe csodás, de az íze is mennyei. A vajban-borban fürösztött levesbetét pedig még ínycsiklandóbbá teszi a levest. A bor íze egyáltalán nem tolakodó, mert elpárolog, mire megfő a gyümölcs. Aki egy hideg krémes, zamatos, üdítő gyümölcslevesre vágyik, kóstolja meg ezt a barackos változatot.       


Őszibarack krémleves vajban párolt fehérboros nektarinnal

Hozzávalók:

  • 1 kg (magvaváló) őszibarack
  • 1-2 ek méz vagy ízlés szerint
  • 1-2 ek cukor vagy ízlés szerint
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • csipet só

levesbetét:

  • 2 nagyobb nektarin
  • 1-2 ek cukor
  • darabka vaj
  • 0,5 dl fehérbor

Elkészítése:

  1. Az őszibarackok héját, magját eltávolítjuk, nagyobb darabokra felkockázzuk.
  2. Annyi vízben, amennyi ellepi a mézzel, cukrokkal, csipet sóval, fűszerekkel, citrom levágott héjával felfőzzük.
  3. Mikor puha a fűszereket és citromhéjat kivesszük, leturmixoljuk.
  4. A pudingport simára keverjük a tejszínnel, tűzre visszatéve behabarjuk a levest, hagyjuk újra felfőni.
  5. Ha szükséges még ízesítjük mézzel, citromlével.
  6. Hűtőbe téve jól behűtjük.
  7. A levesbetétet tálalás előtt készítjük el. 
  8. A nektarint felkockázzuk, kevéske vajon a cukorral megszórva megpároljuk, felöntjük a borral, majd puhára főzzük.
  9. Tálaláskor a hideg levesre halmozzuk a vajas-boros barack betétet.

TIPP:

- tejszínhabbal és pirított mandulapehellyel megszórva is kínálhatjuk a levest. 






2 megjegyzés:

  1. Csodás színe lett a levesednek, és nagyon finom is lehet! Most én is szívesen kanalaznék belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nagyon finom volt, kétszer is szedtem belőle.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!