2023. október 4., szerda

Hűtős focaccia


 



                                                                éjszakai kelesztés után


                                                                 sütés előtti pillanatok







Talán nem szentségtörés, hogy az ősz beköszöntével én nyárias ételt posztolok, de ezt a közkedvelt olasz kenyérfélét az év bármely szakában is el lehet készíteni. A klasszikus változat olajbogyóból, friss rozmaringból és sópehelyből áll, de nekem volt még itthon kevéske koktél paradicsomom, így inkább egy nyáriasabb, színesebb változat mellett döntöttem, hogy el tudjam használni őket. Sajnos nem egy gyorsan elkészülő étel, mivel egy éjszakát hűtőben kell keleszteni, de cserébe alig van vele valami munka és rendkívül egyszerűen el is készül. A tésztát célszerű már abban az edénybe összekeverni, amiben majd betesszük a hűtőbe, így még a mosogatást is megspóroljuk. Nagyon finom, puha tésztája van, kívül pedig istenien ropogós. Készíthetünk mellé extra szűz olívaolaj és balzsamecet keverékéből mártogatóst is, de mi most tonhalkrémes szendvicsként fogyasztottuk. Másfajta feltéteket is lehet választani, pl.: füstölt sonka, szalámi, mozzarella, ami épp van otthon vagy amit szeretünk, esetleg a tésztáját is lehet olaszos fűszerkeverékkel ízesíteni. Hamarosan jönnek a hideg téli esték, érdemes lesz kipróbálni.         

Hűtős focaccia

Hozzávalók:

focaccia:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2 tk instant élesztő
  • 1 tk cukor vagy méz
  • 2 tk só
  • 4,5 dl meleg víz
  • 75 ml olívaolaj

feltétek nálam:

  • koktél paradicsom
  • olajbogyó
  • lilahagyma
  • friss rozmaring 

Elkészítése:

  1. Lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a szárított élesztőt, cukrot, sót, meleg vizet, olívaolajat, spatulával alaposan elkeverjük, hogy ne maradjon száraz rész sehol.
  2. A tésztát olívaolajjal meglocsoljuk, olajos kézzel alányúlva, kicsit felfelé húzva, elkezdjük kívülről középre hajtogatni, míg körbe nem érünk.
  3. Az edényt lefedve 15 percet pihentetjük.
  4. Újból meghajtogatjuk, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Másnap egy nagyobb tepsit (nálam 21x35 cm-es volt) alaposan beolajozunk, - én szilikonos sütőpapírt tettem bele, azt olajoztam meg, könnyebb vele kivenni a megsült focacciát - beletesszük a tésztát és óvatosan, hogy a légbuborékokat ne nyomjkodjuk ki belőle, átforgatjuk, hogy mindenhol olajos legyen.
  6. Egy másik, mély tepsivel lefedjük, - a fólia beleragad a tésztába - 1 óra hosszat szobahőmérsékleten hagyjuk kelni.
  7. A tésztát olívaolajjal meglocsoljuk, mind a tíz ujjunkat belemélyesztve a tésztát végig nyomkodjuk.
  8. Rátesszük a tetszőleges feltétet, meghintjük durva szemű sóval. (nálam ez elmaradt)
  9. 220°-ra előmelegített sütőbe tesszük, az alsó rácsra, hogy az alja is tudjon pirulni, 25-30 percre vagy amíg aranybarnára nem sül.
  10. Rácsra téve hagyjuk hűlni, langyosan már szeletelhető.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, színes, guszta focacciát sütöttél! Látszik rajta hogy milyen jól megkelt, finom laza tésztája van. Egy-kétszer én is sütöttem már, hasonló feltétekkel. A tonhalas krémmel nagyon finom lehetett, az embernek azonnal kedve lenne beleharapni 😋.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy levágtam a végeket, mi azonnal bele is haraptunk. Ez is remek találmánya az olaszoknak. Imádtuk.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és igen finom lehetett! A tésztája nagyon szép laza lett. Talán egyszer már készítettem ezt a fajta tésztát de nem emlékszem hogy azt hűtőbe tettem volna. Ez a fajta finomság is legalább két személyes, még az elkészítése is más lenne ha lenne kivel megosztanom !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon puha és finom volt a tésztája. Jó érzés szeretettel főzni másokra, sajnálom, hogy sok együtt töltött év után egyedül maradtál. Kívánom, hogy idővel minden könnyebb legyen.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!