"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván". (Paul Gauguin)


2010. május 29., szombat

Bazsalikomos paradicsomleves mozzarella golyócskákkal




Lassan újra itt a nagy nyári befőzések ideje. Ilyenkor a gondos háziasszonyok megtöltik a kamrapolcokat, üvegekbe zárják a nyári zöldségek, gyümölcsök friss zamatát, illatát. Milyen jó is előszedni télen a nap érlelte paradicsomot, savanyúságot, befőtteket. Ma mustrát tartottam a spájzban, mert lassan el kell használni a tavaly eltett finomságokat, hogy legyen hely az ideinek. Találtam még néhány üveg házilag eltett jó sűrű paradicsomlét. A paradicsomlevest szeretjük télen is, nyáron is, hidegen is, melegen is. Most ez a mediterrán ízvilágú változat készült.

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók:

1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 liter paradicsomlé
2 ek sűrített paradicsom
1 liter víz vagy zöldségleves

frissen őrölt bors
cukor
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
1 csomag mini mozzarella
kevés olaj

Elkészítése:

1.  A vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük, a vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, hozzátesszük a sűrített paradicsomot, kicsit lepirítjuk. Felöntjük a paradicsomlével és a vízzel.
2.  Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és ízlés szerint cukrot adunk hozzá.
(Mi inkább savanykásabban szeretjük, mert szerintem agyon cukrozva nem érvényesül a paradicsom friss íze).
3.  Lassú tűzön kb 20 percig főzzük, közben beledobáljuk a felaprított friss bazsalikomleveleket és hagyjuk, hogy az illóolajai kioldódjanak a levesben.
4.  Melegen, mozzarellagolyócskákkal tálaljuk.













AZ OTTHON ÍZEI







3 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet. Imádom ahogy a mozzarella golyók olvadnak a forró levesben.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a kép is meg a recept is!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails