Elkészítési idő: 130 perc
Észt kringel
Hozzávalók:
tészta:
- 30 dkg liszt
- 1/2 tk só
- 120 ml langyos tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
töltelék:
- 5 dkg puha vaj
- 4-5 ek cukor
- 3 tk fahéj
Recept forrása: itt
Elkészítése:
- Egy kisebb tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál segítségével addig kevergetjük, míg folyékony masszává nem válik.
- Hozzáadjuk a meglangyosított tejet, tojássárgáját és az olvasztott vajat. Összekeverjük.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót és a tejes keverékkel sima felületű tésztát gyúrunk belőle.
- Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb 1 órát kelesztjük.
- Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a puha vajat, cukrot és fahéjat alaposan összedolgozzuk.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Lisztezett felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát.
- Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle)
- A tésztát feltekerjük rúdba, majd az egyik szélén 1-2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk a tésztát.
- A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
- A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel és letakarva hagyjuk még 10-15 percet kelni.
- Sütőpapíros tepsibe téve 200°C-on sütjük 10 percig, majd 180°C-ra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt - vagy amíg szép aranybarna színe nem lesz - készre sütjük.
Csodaszép kalácsot sütöttél, ide érzem az illatát. Valóban csak egy pohár tej hiányzik, nekem hidegen :-)
VálaszTörlésAndi, tényleg csak úgy illatozott tőle az egész konyha, alig vártuk, hogy kicsit kihűljön. Hideg tejjel is nagyon finom. :))
TörlésNagyon szép lett ez a kalács Nea! Kedvem lett nekilátni. Lehet vasárnapra megsütöm. :-)
VálaszTörlésDe örülök! Biztosan ízleni fog, nagyon könnyed tésztája van. Ha elkészíted, majd írd meg hogy sikerült. :)
TörlésSzoktam készíteni ilyen kalácsot - kakaósan. Gyönyörűséget alkottál, és milyen szépek az őszi falevelek...
VálaszTörlésNagyon szép lett a kalácsod! Én is sütöttem már, kevésbé szép lett, de nagyon finom.
VálaszTörlésEzt nagyon szeretném, a fahéj nagy kedvenc. :) Nagyon szép lett a formája. Én kakaósat szoktam, ahogy Gabriella is. :)
VálaszTörlésCsodás ez kalács ezt nekem is ki kell próbálni mert imádom a fahéjat. A videót nézve kérdezném hogy mikor megkente a tésztát krémmel akkor mit szórt még rá mielőtt feltekerte?
VálaszTörlésÉvi, 3 evőkanál darált mandulát szórt rá. Én ezt a lépést kihagytam, mert nem szerettem volna, hogy más íz elnyomja a fahéj ízét. De darált mandulával, dióval, mogyoróval is biztosan nagyon finom. Csak rábeszélni tudlak a kipróbálására, nem fogsz csalódni benne.
Törlés