2014. október 30., csütörtök

Molnárka sonkával, tormakrémmel








 





Gyerekkori nagy-nagy kedvencemet sütöttem meg végre, a molnárkát. Már hetek óta motoszkált bennem a gondolat, hogy el kellene készíteni. Az én gyerekkoromban még nem voltak croissantok, svájci kiflik, bagettek, ma divatos gyors pékségek meg még nem is léteztek. Mégis úgy hiszem sokkal finomabb volt az a néhány féle péksütemény, amit kapni lehetett, mint a manapság kapható sokféléből a legtöbb. Majdnem hogy egyenesen a közeli pékség kemencéjéből került az asztalra a reggeli, ha jó korán mentünk érte a közértbe még langymelegen vittük haza a ropogós zsemlét, a foszlós kiflit, a puha, lágy bélzetű kenyeret, meg az én örök kedvencemet, a molnárkát. Manapság már alig kapható néhány helyen és az íze nem is emlékeztet a régmúlt időkre. A receptjét már őrizgetem egy ideje, a Rama háziasszonyát, Laurát  kértem meg, hogy legyen a segítségemre. A többszöri kelesztési idők miatt eléggé időigényes, több óra hossza az elkészítése, de közben lehet mást is csinálni, míg pihen a tészta. A hagyományos sonkás-tormakémes változat helyett megtölthetjük különböző szalámival, sajttal, sajtkrémmel, májkrémmel, körözöttel, de az enyhén édeskés tészta szerintem nagyon jól illik a húsvéti füstölt sonkához, tarjához, főtt tojáshoz is. Még a reggeli szalonnás-hagymás tojásrántottához is el tudom képzelni. Kicsit soknak tűnhet 20 darab molnárka, de nem nagy, kb. arasznyi méretűek lesznek, másnap megmelegítve is ugyanolyan finomak.            
    

Molnárka sonkával, tormakrémmel 

Hozzávalók:
20 db-hoz

tészta:


  • 1 kg BL80-as kenyérliszt
  • 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • kb 4,5 dl tej
  • 6 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dkg só

teteje megkenéséhez:


  • 1 felvert tojás

tormakrém:

  • 10 dkg vaj
  • 2 púpozott ek liszt
  • 4 dl tej
  • 4-5 ek jó minőségű enyhén csípős ecetes torma
  • porcukor
  • citromlé
  • őrölt bors
  • 20 vékony szelet sonka

Elkészítése:

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, megszórjuk kevés liszttel, meleg helyen felfuttatjuk
  2. A többi lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojásokat, sót, végül belegyúrjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat. 
  3. Addig dagasztjuk míg egy szép hólyagos tésztát nem kapunk.
  4. Letakarva, meleg helyen kb 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. A  tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 5 részre vágjuk, egyenként kb 15-20 cm-es kerek lappá nyújtjuk. 
  6. A lapokat 4 részre vágjuk.
  7. Pont fordítva tekerjük fel, mint a kiflit, vagyis a tészta csúcsától kifelé a széle felé tekerjük, a csücsköket aláhajtjuk.
  8. Sütőpapíros tepsibe téve úgy, hogy a hajtásszélek alulra kerüljenek, még 45 percet kelesztjük
  9. Tetejüket felvert tojással megkenjük és 200°C -on (légkeveréses sütőnél 180°C-on)  kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
  10. A tormakrémhez felolvasztjuk a vaj felét, megfuttatjuk rajta a lisztet, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg. 
  11. Hozzáöntjük a tejet és kevergetve sűrű krémmé főzzük, sózzuk, hűlni hagyjuk.
  12. Ha kihűlt, robotgéppel kikeverjük, majd a maradék puha vajat hozzáadva habosra keverjük a krémet. 
  13. Porcukorral, borssal, citromlével és tormával ízesítjük.
  14. Tálaláskor a molnárkát lapjában bevágjuk, belehajtunk egy sonkaszeletet, csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet.  







2 megjegyzés:

  1. Ó, de guszta sonka-torma változatban is. Most szívesen lekapnék egyet....nem! Kettőt! Éhes lettem... Szép fotók. És az a csipkés paprika gondolom brutál erős...

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!