2017. október 25., szerda

Mágnás diós pite




















Ahogy beköszönt az ősz, nálam máris megszaporodik a diós, mákos, gesztenyés sütemények száma és persze a kelt tésztákról se feledkezzünk meg. Mindig is különösen rajongtam a diós sütikért, ezért egy olyan igazi, békebeli hangulatú, kredenc mélyéről előkerülő, nagymamás-dédmamás, házias receptet hoztam, amivel tényleg lenyűgözhetjük magunkat és a családot. Két omlós, citromos linzertészta között könnyed habos, gazdag diós réteg lapul, a nyáron eltett házi sárgabaracklekvár íze pedig mesteri sütivé koronázza. Remek vendégváró, mert napokkal előbb is megsüthetjük, állásában pedig még finomabbá és puhábbá válik. Készíthető mákkal is, ez esetben savanykás meggylekvárt tegyünk a mákos réteg alá. Kiadós, könnyen elkészíthető sütemény.


Mágnás diós pite

Hozzávalók:
tepsi mérete nálam: 21x33 cm


tészta:


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj (esetleg margarin) - nálam 1/3-a zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom
  • csipet só

töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • kb 2,5 dl házi baracklekvár


teteje lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

  1. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, cukrot és a sót, összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk a vajat, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk fél citrom levét, a tojással gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.
  3. Átlátszó fóliába csomagolva 1/2-1 óra hosszára hűtőbe rakjuk.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. 
  5. A sárgáját kikeverjük a cukorral, felváltva, óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót és a tojásfehérjehabot.
  6. A tészta 2/3 részét sütőpapíros tepsibe nyújtjuk, vastagon megkenjük a lekvárral, egyenletesen elsimítjuk rajta a diós tölteléket.
  7. A maradék 1/3 tésztából rácsokat rakunk a tetejére.
  8. Felvert tojással lekenjük, előmelegített 180°C-os sütőben kb 35-40  perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük.
  9. Kihűlve kockákra vágjuk, - melegen sajnos nem szeletelhető szépen - porcukorral meghintve kínáljuk.   







2 megjegyzés:

  1. Most délután már meg is sütöttem, nagyon finom lett :-) Köszi a receptet, bár nekem is megvolt, majdnem ugyanígy, de még sosem sütöttem meg :-)
    A képeid most is nagyon szépek, mint mindig!
    Majd én is hozom, amint sor kerül rá :-)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de örülök, hogy elkészítetted. Nálunk még van belőle egy kicsi, mert nagyon laktató, és tényleg, ahogy áll egyre finomabb. Várom majd a posztot róla.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!