Még a nyáron elmentettem ennek a sütinek a receptjét, aztán néhány héttel ezelőtt Katalinnál újra megláttam ezt a csodás finomságot, akkor rögtön el is készítettem. Mivel másnap ajándékba vittem, így már lefotózni nem volt idő és kóstolásra sem volt lehetőség. Nagy gesztenye (... meg mogyoró, meg dió, meg mandula ...) rajongó lévén már akkor tudtam, hogy hamarosan sor kerül rá majd újra, mert az lehetetlen, hogy én ezt ne ízleljem meg. :) Most csak fél adagot készítettem és nem szögletesre formáztam, hanem kisebb (18 cm-es) csatos tortaformába rétegeztem az alapanyagokat. Eredeti recepthez képest pici módosítások történtek, a leírásban a teljes adag mennyiségei szerepelnek. Nagyon kellemes ízű, krémes, habos, sütés nélküli finomság, tipikus őszi desszert vagy hétvégi sütemény.
Gesztenyés krémes
Hozzávalók:
25x27 cm-es formához
kekszes alap:
- 50 dkg áttört gesztenyemassza
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 ek tej
- 1 rumaroma (vagy 1-2 ek rum)
krém:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 5-6 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
tetejére:
- 4 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 2 cs. habfixáló
díszítés:
- csokireszelék vagy gesztenyemassza
Elkészítése:
- A kekszes alap hozzávalóit összegyúrjuk.
- A masszát egyenletesen egy forma aljába nyomkodjuk.
- Elkészítjük a krémet: a pudingporokhoz hozzáadjuk a cukrot, csomómentesen elkeverjük kevés hideg tejben.
- A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingport, sűrűre főzzük, kihűtjük.
- A puha margarint hozzáadva, robotgéppel jól kihabosítjuk.
- A kész krémet rásimítjuk a gesztenyés alapra, hűtőbe tesszük, lehűtjük.
- A habtejszínhez adjuk a porcukrot, félkeményre verjük, majd a habfixálót is hozzáadva kemény habbá verjük.
- A felvert tejszínt a krém tetejére kenjük, csokireszelékkel vagy áttört gesztenyemasszával díszítjük.
Nagyon szép és finom tortát készítettél! Kedvencem nekem is a gesztenye már hasonlót készítettem, de ilyen szép kiegészítő élethű dekorációm mint amit itt látok nem volt:-))
VálaszTörlésÖrülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett :-) Így kerek formában még jobban is néz ki, és a dekorációd pedig fantasztikus jól sikerült :-)
VálaszTörlés