2017. október 14., szombat

Csípős-fűszeres kukoricakrémleves
















Még van friss zsenge kukorica a piacokon, érdemes ezt a krémes levest elkészíteni belőle. Hűvös napokon én sokszor nem is vágyom másra csak egy forró, fűszeres levesre, ami felfűti az ember szervezetét. Itt a blogon is közismert a chili-imádatom, sokszor készítek erős, csípős ételeket és ebbe a levesbe is jutott bőven ebből a tüzes fűszerből, az édes kukoricával finom harmóniát alkot. Ha egy-két napig áll a leves, akkor még inkább összeérnek az ízei. Nyáron hidegre behűtve is jó választás. Tortilla chipset ne felejtsünk mellé kínálni!       


Csípős-fűszeres kukoricakrémleves


Hozzávalók:

  • 3-4 cső friss vagy 2 kis doboz konzerv kukorica vagy 50 dkg mirelit kukorica
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 liter zöldségalaplé (víz + zöldségleveskocka)
  • szárított chili - ízlés szerint, ki mennyire szereti a csípőset 
  • késhegynyi füstölt paprika (elmaradhat)
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk kurkuma
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

  1. A kukoricát megtisztítjuk, éles késsel levágjuk róla a szemeket. Ha konzerv kukoricát használunk, akkor leöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. Kevés vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a szárított chilit és a fűszereket, tovább kevergetjük, hogy kijöjjenek a fűszerek aromái, majd ráöntjük a kukoricát.
  4. Felengedjük a zöldségalaplével, letakarva puhulásig főzzük.
  5. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy a kukorica héja ne kerüljön a levesbe. (akit nem zavar, kihagyhatja a passzírozást)
  6. Tűzre visszatéve hozzáöntjük a tejszínt, ha kell még állítunk az erősségén, összefőzzük.
  7. Még forrón tányérokba merjük.
  8. Színes paprikakockákkal, újhagyma,- vagy petrezselyemzölddel, szárított chilivel vagy főtt kukoricaszemekkel díszíthetjük.
  9. Kínálhatjuk chili olajjal vagy pirított baconnal is. 
  10. Nachos chipset kínálunk mellé. (nálam ez is chilis volt)









5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett lett a levesed! És a fotóid is ismét gyönyörűek :-)
    Bár én még nem ettem ilyen leveset, de ahogy nézem és olvasom, finom lehet, főleg így, erősen. Én is nagyon szeretem az erős, csilis ételeket, szinte mindenhez eszek belőle. Viccesen azt mondanám, hogy a mákos tészta kivételével mindenhez jöhet :-)

    VálaszTörlés
  2. Szoktam én is főzni, de mindig magyarosan, azaz kolbásszal, petrezselymesen, csipetkével, kicsit csípősre, és nem nagyon sűrűre, hiába, nem tudok szabadulni a magyaros ízvilágtól :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a magyar konyha minden szempontból legy(f)őzhetetlen.

      Törlés
  3. Szemet gyönyörködtető, csodás fotók! Ennél a levesnél nem érdemes fukarkodni a csípős, karakteres fűszerek használatával, finom lehet másnap is, összeérő ízeivel.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!