2010. november 13., szombat

Mézes-mandulás almatorta




Még bő egy hónap van karácsonyig, de rajtam már kitört az ünnepi láz. Főként ami a süteménykészítést illeti. A mandula, gesztenye, dió, mogyoró, méz kimondottan az ünnep ízeit, illatát idézi fel bennem. Alapvetően nem vagyunk túl édesszájúak, de hétvégéken az ebéd után szeretünk egy kis nassolni-valót elfogyasztani. 

Elkészítési idő: 60 perc

Mézes-mandulás almatorta

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 5-6 db kisebb alma
  • 7 dkg vaj
  • 2 ek. méz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg szeletelt mandula


Elkészítése:

  1. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük és belenyújtjuk a felengedett leveles tésztát.
  2. A meghámozott, kimagozott almát vékony cikkekre felszeleteljük és a tészta tetején körben szépen elrendezgetjük.
  3. Meghintjük a cukorral, előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.
  4. Közben egy edényben kis lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a mandulát és a majdnem kész tortára egyenletesen elosztva ráöntjük.
  5. Még néhány percig visszatoljuk a sütőbe, míg a teteje szép aranybarna színű lesz.
  6. Langymelegen és hidegen is nagyon finom.






6 megjegyzés:

  1. Hű mesésen néz ki és az illata igazán ünnepi lehet

    VálaszTörlés
  2. Ebből kérnék szépe egy kis kóstolót, ha szabad?! Méz, mandula és alma, csak isteni lehet!!! :-D

    VálaszTörlés
  3. Bianka, tényleg naggyon-naggyon finom (volt).

    Mézigörl, galambposta útnak indítva.

    VálaszTörlés
  4. Valóban klassz!

    Meglepi vár nálam: http://fozni-jo.blogspot.com/2010/11/ujabb-figyelmesseg-koszonom.html

    VálaszTörlés
  5. Nea kedves!

    HELP!!

    Milyen leveles tésztát használsz ehhez a recepthez? A tömbös, mélyhűtöttet, amit ki kell nyújtani vagy a feltekert változatot? Megsütném ma ezt a gyönyörűséget, de itt máris elakadtam.
    Köszönöm ha válaszolsz !
    Ági

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ági!

    Tegnap küldtem priviben választ, de úgy látszik nem kaptad meg. Ezért most itt is válaszolok. Én nagyon szeretem a Tante Fanny leveles tésztát, mert nagyon könnyű vele dolgozni és kiolvasztani sem kell. Ehhez a sütihez én a feltekert változatot használtam, de lehet jobb lenne a tömbös, mert azt vastagabbra, magasabbra lehet hagyni nyújtáskor. Maga a sütemény nem túl magas, de az íze isteni.
    Remélem még időben válaszoltam.(Sajna egész nap dolgozom)

    Jó sütögetést kívánok!

    Üdv: Nea

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket