Még bő egy hónap van karácsonyig, de rajtam már kitört az ünnepi láz. Főként ami a süteménykészítést illeti. A mandula, gesztenye, dió, mogyoró, méz kimondottan az ünnep ízeit, illatát idézi fel bennem. Alapvetően nem vagyunk túl édesszájúak, de hétvégéken az ebéd után szeretünk egy kis nassolni-valót elfogyasztani.
Elkészítési idő: 60 perc
Mézes-mandulás almatorta
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 5-6 db kisebb alma
- 7 dkg vaj
- 2 ek. méz
- 10 dkg cukor
- 10 dkg szeletelt mandula
Elkészítése:
- A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük és belenyújtjuk a felengedett leveles tésztát.
- A meghámozott, kimagozott almát vékony cikkekre felszeleteljük és a tészta tetején körben szépen elrendezgetjük.
- Meghintjük a cukorral, előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.
- Közben egy edényben kis lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a mandulát és a majdnem kész tortára egyenletesen elosztva ráöntjük.
- Még néhány percig visszatoljuk a sütőbe, míg a teteje szép aranybarna színű lesz.
- Langymelegen és hidegen is nagyon finom.
Hű mesésen néz ki és az illata igazán ünnepi lehet
VálaszTörlésEbből kérnék szépe egy kis kóstolót, ha szabad?! Méz, mandula és alma, csak isteni lehet!!! :-D
VálaszTörlésBianka, tényleg naggyon-naggyon finom (volt).
VálaszTörlésMézigörl, galambposta útnak indítva.
Valóban klassz!
VálaszTörlésMeglepi vár nálam: http://fozni-jo.blogspot.com/2010/11/ujabb-figyelmesseg-koszonom.html
Nea kedves!
VálaszTörlésHELP!!
Milyen leveles tésztát használsz ehhez a recepthez? A tömbös, mélyhűtöttet, amit ki kell nyújtani vagy a feltekert változatot? Megsütném ma ezt a gyönyörűséget, de itt máris elakadtam.
Köszönöm ha válaszolsz !
Ági
Kedves Ági!
VálaszTörlésTegnap küldtem priviben választ, de úgy látszik nem kaptad meg. Ezért most itt is válaszolok. Én nagyon szeretem a Tante Fanny leveles tésztát, mert nagyon könnyű vele dolgozni és kiolvasztani sem kell. Ehhez a sütihez én a feltekert változatot használtam, de lehet jobb lenne a tömbös, mert azt vastagabbra, magasabbra lehet hagyni nyújtáskor. Maga a sütemény nem túl magas, de az íze isteni.
Remélem még időben válaszoltam.(Sajna egész nap dolgozom)
Jó sütögetést kívánok!
Üdv: Nea