Számomra a Húsvéthoz nem csak az ízes sonka, a jó bor és a hímes tojás, de a finom foszlós kalács is hozzátartozik. Elképzelhetetlen számomra, hogy a sonka mellé ne legyen kalács. Ezidáig idő hiányában mindig boltban vásároltam, de elhatároztam, hogy az idén magam sütöm meg. Nem mondhatom magamról, hogy nagy gyakorlatom lenne a kalácskészítés terén, - hisz ez volt életem első kalácsa - ezért aztán kicsit féltem is a feladattól, de várakozáson felül jól sikerült. Utolsó morzsáig elfogyott.
Elkészítési idő: 140 perc
Húsvéti mazsolás kalács
Hozzávalók:
tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
- 2-2,5 dl tej (a liszt minőségétől függően)
- 1 kocka (42 gr) friss élesztő
- 12,5 dkg mazsola
kenéshez:
- 1 tojássárgája + kevés víz
Elkészítése:
- A kalács készítésénél nagyon fontos, hogy a hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek és a lisztet is szitáljuk át, hogy könnyebb, levegősebb legyen a tészta.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást és kis darabokban a vajat vagy margarint.
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, feloldásig keverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. A robotgép dagasztó karjaival kidolgozzuk, letakarva meleg helyen kb 45 percig kelesztjük.
- A mazsolát megmossuk, lecsöpögtetjük, papírtörlőn leszárítjuk. A tésztát lisztezett felületre tesszük, többször alaposan átgyúrjuk, hozzágyúrjuk a mazsolát is, majd kb egy 30 cm-es hengerré formáljuk.
- Van egy kalácssütő formám, ezért nem fontam meg a kalácsot, csak a formát kivajaztam, kiliszteztem, beletettem a tésztát és meleg helyen további 45 percet kelesztettem.
- (Akinek nincs ilyen formája hagyományos módon fonja meg, vagy csak tegye bele egy kb. 30 x 13 x 9 cm-es szögletes sütőformába.)
- A tojássárgáját felverjük, elkeverjük kevés vízzel. Mivel nekem a kalácsforma miatt a tészta teteje alulra került így a sütési idő vége felé a kalácsot kiborítottam a formából egy tepsire és ekkor kenem le a tojássárgájával, visszatolva készre sütöm. Aki hagyományosan süti, az a sütés előtt kenje le a tészta tetejét a tojássárgájával.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kalácsot, majd 5 perc múlva kicsit mérsékeljük a lángot és szép aranybarnára sütjük kb 30 perc alatt.
- Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vajjal és jó házi baracklekvárral megkenve az igazi.
Recept forrása: Tina magazin húsvéti száma
Csodás lett a kalácsod! Nagyon finom lehet, akkor még húsvétig ez elfogy, sütheted a következőt!
VálaszTörlésGyönyörű kalács, küldd be hozzám a húsvéti játékra ha gondolod!:)
VálaszTörlésNagyon szép lett:) Én nem vagyok nagy kalács-fan, de meggyőztél arról a leírással és a gyönyörű fényképpel, hogy érdemes kipróbálni...
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMivel nagyon szeretem a blogodat nézegetni, ezért rád is gondoltam egy érdekes húsvéti játék alkalmából.
Kérlek, nézz be hozzám :) http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html
Kata
Csodás a kalácsod!
VálaszTörlésSzeretnélek meghívni egy játékra.
Örülnék, ha részt vennél benne. Kérlek, nézzél be hozzám.