2019. július 16., kedd

Indiai vajas csirke (Murgh Makhani)
















A legismertebb indiai ételek egyike ez a krémes, vajas csirke, minden étterem kínálatában megtalálható. Eredete egy Kundal Lal Gujral nevű férfihez fűződik, aki a Moti Mahal Delux éttermet vezette Indiában, Delhiben az 1950-es években. Az ételt véletlenszerűen találta ki, a maradék csirkét és paradicsom mártást szerette volna felhasználni a pazarlás minimalizálása céljából. Számos variációja van, szinte mindenhol egy kicsit másképp készítik, és bár éttermi stílusú étel, otthon sem nehéz előállítani. Köretként friss, forró basmati rizs és házi naan kenyér illik hozzá. Nehéz ellenállni ennek a gazdagon fűszeres, selymes, tejszínes paradicsommártásban főtt omlós csirkének, aki szereti a kicsit különlegesebb ételeket, az bátran próbálja ki.


Indiai vajas csirke

Hozzávalók:


  • 80 dkg csirkemellfilé

pác:


  • 30 dkg natúr görög joghurt
  • 1 tk citromlé
  • 1 g fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 2 tk garam masala
  • 2 tk kurkuma
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk chilipehely
  • őrölt bors

paradicsomos szósz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 1/2 l passata
  • 1 tk garam masala
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 tk chilipehely (vagy ízlés szerint)
  • 2 dl habtejszín
  • őrölt bors

sütéshez:

  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj

tetejére:

  • friss koriander vagy petrezselyem 

Naan kenyér receptje: ITT megtalálható.


Elkészítése:

  1. A pác hozzávalóit egy mélyebb edénybe tesszük, alaposan összekeverjük, belforgatjuk a falatnyi kockára vágott húst.
  2. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
  3. Egy serpenyőben összemelegítjük az olajat a vajjal, a húst több részletben elősütjük, oldalaként 3-3 percig.
  4. A tálban maradt joghurtos pácot ne öntsük ki, mert felhasználjuk majd a szószhoz.
  5. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húsok sültek, felolvasztunk egy újabb adag vajat, kevergetve felkaparjuk a letapadt pörzsanyagokat, hozzáadjuk a vékony, félkarikára vágott vöröshagymát, majd néhány perc után az apróra vágott fokhagymát és reszelt gyömbért is.
  6. Hozzáadjuk a passatát és a fűszereket, néhány perc alatt összeforraljuk, belekeverjük a tejszínt, tovább forraljuk. (ha igazán krémes szószt szeretnénk, botmixerrel turmixoljuk simára, nálam ez most elmaradt)
  7. A paradicsomos, tejszínes szószba visszarakjuk az elősütött húsdarabokat és hozzáöntjük a megmaradt marinádot is.
  8. Ha nagyon sűrű lenne a szósz, akkor kevés vízzel higíthatjuk. 
  9. Jól kiforraljuk.
  10. Basmati rizzsel és frissen sütött naan kenyérrel tálaljuk, tetejét apróra vágott friss korianderrel vagy petrezselyemmel meghintjük.


Inspiráció: Street Kitchen


2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!