2019. július 27., szombat

Áfonyás, citromos sajttorta pohárkrém















A hétvégére most csak egy hipp-hopp desszertet készítettem. Gyors, egyszerű és mutatós, tényleg meg van kb fél óra alatt, ha a citromkrémet előző nap elkészítjük. Egy népszerű amerikai édesség, a cheescake poharas desszert változata. A lágy krémsajthoz nagyon jól illik a fanyar citrom és az édeskés áfonya, de bármilyen más nyári idénygyümölcsöt is használhatunk hozzá. A ropogós rétegeket (keksz és pirított mandula) pedig véletlenül se hagyjuk ki a desszertből, mert szerintem az a legjobb része, amikor a ropogós darabkákra ráharapunk. Nekem nagy kedvenceim nyáron ezek a  gyümölcsös csodák, nem csak azért mert igen finomak, üdítőek, de sütni sem kell őket, ami nagyon vonzó tud lenni számomra a tikkasztó hőségben. Ünnepi desszertként is megállja a helyét. 

Áfonyás, citromos sajttorta pohárkrém

Hozzávalók:
4 személyre

kekszes réteg:

  • 10 dkg zúzott édes keksz (nálam Győri Édes mini zabfalatok, de lehet vajas vagy omlós keksz, esetleg piskóta is)
  • 5 dkg olvasztott vaj

sajtkrém réteg:

  • 50 dkg mascarpone (vagy natúr krémsajt)
  • 2,5 dl habtejszín (nem kell felverni)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk vanília kivonat
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)

áfonyás réteg:

  • 20-25 dkg friss vagy fagyasztott áfonya (lehet eper, szeder, málna, vegyes bogyós gyümölcs is)
  • 1-2 ek cukor
  • kevés citromlé
  • pici víz

citromkrém (lemon curd) receptje ITT található (előző nap is elkészíthetjük)


díszítéshez:

  • maréknyi friss áfonya
  • citromfű vagy mentalevél
  • pirított mandula

Elkészítése:

  1. A kekszet zacskóba tesszük, sodrófával vagy klopfolóval morzsásra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal.
  2. Egy közepes tálba tesszük a krémsajtot, hozzáadjuk a habtejszínt, porcukrot, vaníliát, reszelt citromhéjat és levet, robotgéppel kihabosítjuk.
  3. Az áfonyát kevés vízzel tűzre tesszük, cukorral, citromlével alacsony lángon felfőzzük, majd húlni hagyjuk.
  4. Üvegporakba lerétegezzük a hozzávalókat: először a vajas kekszmorzsát, rárakunk a sajtkrémből, majd az áfonya réteg következik, rá újból sajtkrém, erre jön a citromkrém, végül a sajtkrémmel zárjuk.
  5. Tetejét pirított mandulával, áfonyával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.
  6. Azonnal fogyasztható.   





1 megjegyzés:

  1. Ez egy gyönyörűség! Isteni már maga a kép is, gondolom az íze is mennyei.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!