2019. június 23., vasárnap

Cseresznyés lepény













Ezzel az elképesztően finom, omlós, gyümölcsös lepénnyel indítom az idei cseresznye szezont. Anyukám receptes füzetéből való. Könnyed, jó ízű a tésztája, a fahéjtól illatozó, zamatos töltelék pedig egyszerűen csodálatos. Minden évben alig várom, hogy friss gyümölcsből elkészíthessem, mert nagyon szeretjük. Érdemes kipróbálni a savanykásabb meggyel is. A nyár egyik legfinomabb süteménye, kóstoljátok meg!


Cseresznyés lepény

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez 
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • csipet só

töltelék:

  • 1-1,5 kg cseresznye (vagy meggy)
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj

egyéb:

  • kb 5 dkg darált dió (vagy zsemlemorzsa is lehet)


Elkészítése:

  1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a csipet sót.
  3. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral és a puha vajjal/margarinnal, több részletben hozzáadjuk a lisztet, sima tésztává dolgozzuk a tejföllel.
  4. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, megfelezzük. (ha nagyon ragadna, kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.)
  5. A tésztákat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk.
  6. Az egyiket a zsírozott, lisztezett tepsi aljába egyengetjük, meghintjük darált dióval, szorosan kiragosgatjuk a kevés lisztben megforgatott cseresznyével, - a liszt felszívja a gyümölcs nedvességét, így nem ázik el a tészta - ízlés szerint meghintjük kristálycukorral és fahéjjal.
  7. Befedjük a tészta másik felével.  
  8. Felvert tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk.
  9. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
  10. Kihűlve kockákra vágjuk, porcukorral meghintve kínáljuk.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, most szívesen megkóstolnám :-) Idén még nem vettem cseresznyét, pedig nagyon szeretem. Várom hogy kicsit lejjebb menjen az ára :-) Lehet hogy kipróbálom majd, meggyel vagy cseresznyével, mert nagyon jól néz ki....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos minden gyümölcs nagyon drága az idén, szerencsés akinek fája van. Ezt a lepényt azonban minden évben elkészítem és pillanatok alatt el is fogy. Még a meggyes változat nekem is hátra van, mi mindkettőt nagyon szeretjük.

      Törlés
  2. Nagyon gusztusos, gratulálok. Szeretném megkérdezni, hogy mekkora tepsit használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katica, közepes méretű tepsit használtam, nem mértem le, de kb 20x30 cm-t. Túl nagy tepsibe nem érdemes rakni, mert akkor nagyon sok gyümölcs kell hozzá.

      Törlés
  3. Nea, hálás vagyok gyors válaszodért! Nagyon szépen köszönöm. Elkészítem mindkét változatot, mert imádjuk. Feltétlen jelentkezem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Sok sikert az elkészítéséhez, várom, hogy hogy ízlett.

      Törlés
  4. Ígéretemhez híven jelentkezem. Elkészítettem mind a két verziót, hát ecsetelnem sem kell híveim reakcióját! Isteni lett! A cseresznyés dióval, a meggyes mandulával készült. Neám, még egyszer nagyon szépen köszönöm,hogy megosztottad receptedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katica!

      Nagyon örülök, hogy ekkora sikere volt a sütimnek nálatok és a visszajelzést is köszönöm! Remélem, még sok jó receptet tudok majd hozni, amit érdemes lesz elkészíteni.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!