Ezzel az elképesztően finom, omlós, gyümölcsös lepénnyel indítom az idei cseresznye szezont. Anyukám receptes füzetéből való. Könnyed, jó ízű a tésztája, a fahéjtól illatozó, zamatos töltelék pedig egyszerűen csodálatos. Minden évben alig várom, hogy friss gyümölcsből elkészíthessem, mert nagyon szeretjük. Érdemes kipróbálni a savanykásabb meggyel is. A nyár egyik legfinomabb süteménye, kóstoljátok meg!
Cseresznyés lepény
tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tejföl
- csipet só
töltelék:
- 1-1,5 kg cseresznye (vagy meggy)
- kristálycukor
- őrölt fahéj
egyéb:
- kb 5 dkg darált dió (vagy zsemlemorzsa is lehet)
Elkészítése:
- A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a csipet sót.
- A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral és a puha vajjal vagy margarinnal, több részletben hozzáadjuk a lisztet, sima tésztává dolgozzuk a tejföllel.
- A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, megfelezzük. (ha nagyon ragadna, kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.)
- A tésztákat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk.
- Az egyiket a zsírozott, lisztezett tepsi aljába egyengetjük, meghintjük darált dióval, szorosan kirakosgatjuk a kevés lisztben megforgatott cseresznyével, - a liszt felszívja a gyümölcs nedvességét, így nem ázik el a tészta - ízlés szerint meghintjük kristálycukorral és fahéjjal.
- Befedjük a tészta másik felével.
- Felvert tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 perc alatt (sütőfüggő!) szép aranybarnára sütjük.
- Kihűlve kockákra vágjuk, porcukorral meghintve kínáljuk.
Nagyon guszta, most szívesen megkóstolnám :-) Idén még nem vettem cseresznyét, pedig nagyon szeretem. Várom hogy kicsit lejjebb menjen az ára :-) Lehet hogy kipróbálom majd, meggyel vagy cseresznyével, mert nagyon jól néz ki....
VálaszTörlésSajnos minden gyümölcs nagyon drága az idén, szerencsés akinek fája van. Ezt a lepényt azonban minden évben elkészítem és pillanatok alatt el is fogy. Még a meggyes változat nekem is hátra van, mi mindkettőt nagyon szeretjük.
TörlésNagyon gusztusos, gratulálok. Szeretném megkérdezni, hogy mekkora tepsit használsz?
VálaszTörlésKatica, közepes méretű tepsit használtam, nem mértem le, de kb 20x30 cm-t. Túl nagy tepsibe nem érdemes rakni, mert akkor nagyon sok gyümölcs kell hozzá.
TörlésNea, hálás vagyok gyors válaszodért! Nagyon szépen köszönöm. Elkészítem mindkét változatot, mert imádjuk. Feltétlen jelentkezem.
VálaszTörlésNagyon szívesen! Sok sikert az elkészítéséhez, várom, hogy hogy ízlett.
TörlésÍgéretemhez híven jelentkezem. Elkészítettem mind a két verziót, hát ecsetelnem sem kell híveim reakcióját! Isteni lett! A cseresznyés dióval, a meggyes mandulával készült. Neám, még egyszer nagyon szépen köszönöm,hogy megosztottad receptedet.
VálaszTörlésKedves Katica!
TörlésNagyon örülök, hogy ekkora sikere volt a sütimnek nálatok és a visszajelzést is köszönöm! Remélem, még sok jó receptet tudok majd hozni, amit érdemes lesz elkészíteni.