2010. április 5., hétfő

Elefántkönnycsepp




A fenséges és bőséges húsvéti étkezések után úgy gondoltam, hogy csakis valami szintén fenséges sütemény jöhet szóba, ami rendkívül dekoratív, másrészt pedig könnyű és nagyon-nagyon finom. Mi nem szeretjük a vajkrémtől vastagon tocsogó édes süti költeményeket, inkább előnyben részesítjük a gyümölcsös, nem túl édes variációkat. Garantálom, hogy a süti elnevezése ellenére sem fog senki sírva fakadni, aki megkóstolja.

Elkészítési idő: 60 perc


Elefánt könnycsepp

Hozzávalók:

tészta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor

töltelék:

  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 db egyenes banán

Elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. 
  2. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a kakaóport, majd a keményre vert tojásfehérjével óvatosan összeforgatjuk. (Nem tévedés, hogy nincs benne sem sütőpor, sem liszt!)
  3. A masszát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük kb 10-12 perc alatt.
  4. A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és kis lángon kevergetve sűrűre főzzük.
  5. Egy másik edényben a margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt(!) tejkrémmel összedolgozzuk, amihez közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
  6. A megsült tésztát még langyosan egy porcukorral meghintett gyúródeszkára borítjuk, így nem ragad. A teteje legyen alul, mert annak szép fényes a felülete és tekerésnél majd az lesz kívül.
  7. Megkenjük a tésztát a krémmel úgy, hogy a másik szélén kb 2 cm üresen maradjon a tésztából. A felénk eső szélébe egymás mellé tesszük a banánokat, óvatosan feltekerjük.
  8. Legalább fél napig hűtőben összeérleljük az ízeket. 
  9. Tálaláskor megszórhatjuk még vaníliás cukorral vagy leönthetjük csokimázzal is.




14 megjegyzés:

  1. Annyira jó a kép!
    Megkóstolnám szívesen.....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ez a név, valahogy nem szokványos... pláne még ha egy ilyen gusztusos süti is kapcsolódik hozzá... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztán néz ki. Finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Nézz be hozzám kérlek:-DDD

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól néz ki!!!!
    Kár, hogy lekell dobnom azt a két kilót, amit húsvétkor fölzabáltam :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, régóta készül elkészíteni,de most azt hiszem el is fogom készíteni.Még ebben a hónapban .-)

    VálaszTörlés
  7. Ez inkább olyan, mint a szeme az elefántnak! Nagyon jópofa!:)

    VálaszTörlés
  8. A sok hozzászóló után én ki is próbáltam, nagyon finom lett! :)

    VálaszTörlés
  9. Szép napot! Liszt nem kell a tésztába? mert nem látom,hogy lenne írva? Pedig szerintem 2 evő kanállal biztos kell majd bele...

    VálaszTörlés
  10. Más receptekkel ellentétben az általam sütött elefántkönnycsepp süti tésztájába nem kell liszt! Így a sütemény tésztája habkönnyű és a feltekerésnél is könnyebb vele dolgozni, mert nem törik.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsot. :D

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket