A fenséges és bőséges húsvéti étkezések után úgy gondoltam, hogy csakis valami szintén fenséges sütemény jöhet szóba, ami rendkívül dekoratív, másrészt pedig könnyű és nagyon-nagyon finom. Mi nem szeretjük a vajkrémtől vastagon tocsogó édes süti költeményeket, inkább előnyben részesítjük a gyümölcsös, nem túl édes variációkat. Garantálom, hogy a süti elnevezése ellenére sem fog senki sírva fakadni, aki megkóstolja.
Elkészítési idő: 60 perc
Elefánt könnycsepp
Hozzávalók:
tészta:
- 6 tojás
- 12 dkg porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
töltelék:
- 1 tojás
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2-3 db egyenes banán
Elkészítése:
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a kakaóport, majd a keményre vert tojásfehérjével óvatosan összeforgatjuk. (Nem tévedés, hogy nincs benne sem sütőpor, sem liszt!)
- A masszát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük kb 10-12 perc alatt.
- A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és kis lángon kevergetve sűrűre főzzük.
- Egy másik edényben a margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt(!) tejkrémmel összedolgozzuk, amihez közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
- A megsült tésztát még langyosan egy porcukorral meghintett gyúródeszkára borítjuk, így nem ragad. A teteje legyen alul, mert annak szép fényes a felülete és tekerésnél majd az lesz kívül.
- Megkenjük a tésztát a krémmel úgy, hogy a másik szélén kb 2 cm üresen maradjon a tésztából. A felénk eső szélébe egymás mellé tesszük a banánokat, óvatosan feltekerjük.
- Legalább fél napig hűtőben összeérleljük az ízeket.
- Tálaláskor megszórhatjuk még vaníliás cukorral vagy leönthetjük csokimázzal is.
Annyira jó a kép!
VálaszTörlésMegkóstolnám szívesen.....
Nagyon szép ez a név, valahogy nem szokványos... pláne még ha egy ilyen gusztusos süti is kapcsolódik hozzá... :-)
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki. Finom lehet!
VálaszTörlésNézz be hozzám kérlek:-DDD
VálaszTörlésDe akkor hozzám is :-D
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki!!!!
VálaszTörlésKár, hogy lekell dobnom azt a két kilót, amit húsvétkor fölzabáltam :)
Nagyon guszta, régóta készül elkészíteni,de most azt hiszem el is fogom készíteni.Még ebben a hónapban .-)
VálaszTörlésEz inkább olyan, mint a szeme az elefántnak! Nagyon jópofa!:)
VálaszTörlésA sok hozzászóló után én ki is próbáltam, nagyon finom lett! :)
VálaszTörlésSzép napot! Liszt nem kell a tésztába? mert nem látom,hogy lenne írva? Pedig szerintem 2 evő kanállal biztos kell majd bele...
VálaszTörlésliszt nem kell a tésztába?
VálaszTörlésMás receptekkel ellentétben az általam sütött elefántkönnycsepp süti tésztájába nem kell liszt! Így a sütemény tésztája habkönnyű és a feltekerésnél is könnyebb vele dolgozni, mert nem törik.
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a jó tanácsot. :D
VálaszTörlésKedves Beáta!
TörlésSzívesen. ;)