2011. április 19., kedd

Húsvéti sonkás-borsós tojáskupola




A húsvéti ünnepekre kemény tojásból és sonkából nem csak hidegtálat vagy töltött tojást készíthetünk. Egy nagyon dekoratív, ugyanakkor egyszerűen kivitelezhető előételt ajánlok, ami nemcsak kalóriaszegény, de üde színeinek köszönhetően látványnak sem utolsó. Kitűnő vendégváró, a finom sonka mellett biztosan sikert aratunk vele.

Elkészítési idő: 60 perc
Dermesztés: 4-6 óra

Húsvéti sonkás-borsós tojáskupola

Hozzávalók:

  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg zöldborsó
  • 2 tojás
  • 6 lap zselatin (vagy 10 gr. zselatinpor)
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1 dl félszáraz fehérbor

díszítés:

  • 1 piros kaliforniai paprika
  • petrezselyem
  • bazsalikom

Elkészítése:

  1.  A tojásokat sós vízben 9 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve kihűtjük.
  2.  A borsót 2-3 ek. vízzel puhára pároljuk, leszűrjük és kihűtjük.
  3.  A zselatint 1/2 dl vízben felpuhítjuk.
  4.  A 4 dl vízből és a leveskockából elkészítjük a levest.
  5.  A forró levesből apránként a zselatinhoz keverünk 1 merőkanállal, majd az egészet a leveshez adjuk és teljes olvadásig kevergetjükem benne.
  6. Hozzáöntjük a bort és ízlés szerint kicsit sózzuk, borsozzuk.
  7.  4 db pudingformát vagy kb 2 dl űrtartalmú csészét kiöblítünk vízzel, (én 5,5 cm magas, 8,5 cm széles ún. dariol-formát használtam) 2-3 evőkanál levest öntünk az aljukra és teljes dermedésig a hűtőbe tesszük ( kb 45-50 perc).
  8.  A tojásokat megpucoljuk és vízszintesen félbevágjuk. A 4 fél tojást vágott felükkel lefelé a megdermedt aszpik tetejére fektetjük.
  9.  A sonkát vékony csíkokra vágjuk és a tojások köré szórjuk, felöntjük egy kis langyos lével (ha időközben megdermedt volna, kissé felmelegítjük).
  10.  Rászórjuk a zöldborsót és színültig felöntjük az aszpikos lével.
  11.  A formákat visszatesszük a hűtőbe és hagyjuk a zselatint megkötni. Legalább 3-4 óra, de még jobb, ha másnapig áll.
  12. Tálalásnál a forma szélénél egy hegyes késsel óvatosan fellazítjuk az aszpikot és tálra borítjuk.
  13. Petrezselyemmel, felkockázott paprikával és bazsalikombóbitával díszítjük.
  14. Pirítóst kínálhatunk mellé.





3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, guszta!

    VálaszTörlés
  2. szia kedves Nea ! Örömmel venném, ha ellátogatnál az oldalamra. üdvözlettel:)Marika
    Ez egy meghívás!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket