Tegnapi kapros húsgombócleves után készítettem desszertnek ezt a könnyű, rezgős, túrós bélest. Valójában az erdélyi konyha egyik gyöngyszeme. Nevét valószínűleg egy Varga nevű kolozsvári vendéglős után kapta. Régen a háziasszonyok maguk gyúrták hozzá a tésztát, ezért elég időigényes volt. Manapság azonban minden készen kapható hozzá, így nagyon egyszerű az elkészítése. Eperöntettel pedig egyenesen frenetikus!
Elkészítési idő: 60 perc
Vargabéles eperöntettel
Hozzávalók:
eperöntet:
Elkészítése:
Elkészítési idő: 60 perc
Vargabéles eperöntettel
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap (8 lapos)
- 25 dkg cérnametélt
- 50 dkg túró
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliáscukor
- 2 dl tejföl
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- rum
- só
- porcukor a tálaláshoz
eperöntet:
- eper
- ízlés szerint cukor
Elkészítése:
- A cérnametéltet enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, majd egy kevés vajjal elkeverjük, hogy ne ragadjon össze.
- A mazsolát egy kis rumba áztatjuk.
- Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliáscukorral, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
- A túrót villával összetörjük, majd a cukros tojáshoz adjuk. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejfölt és a lecsepegtetett mazsolát.
- Végül az egészet összeforgatjuk a kihűlt tésztával.
- Egy üvegtálat vagy tepsit kivajazunk, a többi vajat megolvasztjuk A réteslapok felével kibéleljük a tepsit úgy, hogy a réteslap szélei kicsit túl lógjanak rajta és minden réteslapot megkenegetünk az olvasztott vajjal.
- A tésztát belesimítjuk a tepsibe, ráhajtogatjuk a lelógó réteslapokat és a maradék 4 réteslappal befedjük, amit szintén rétegenként megkenegetünk.
- Előmelegített sütőben 160 C-on 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Felvágás előtt negyed óráig állni hagyjuk, ha kicsit kihűlt kockákra vágjuk, tetejét porcukrozzuk és az eperöntettel kínáljuk.
- Az öntethez lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük az epret a cukorral, amíg mártássá sűrűsödik.
Nagyon szeretem,így eperöntettel még finomabb lehet!Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésFantasztikus! És különösen a fázisfotók nagyon hasznosak. Ezer éve készítettem vargabélest!
VálaszTörlésÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ fantasztikus
VálaszTörlésMár 3-szor megcsináltam a recepted szerint, nagyon jó, gyors, kiadós és egyszerű.Puszi érte.
VálaszTörlés