2011. április 3., vasárnap

Vargabéles eperöntettel




Tegnapi kapros húsgombócleves után készítettem desszertnek ezt a könnyű, rezgős, túrós bélest. Valójában az erdélyi konyha egyik gyöngyszeme. Nevét valószínűleg egy Varga nevű kolozsvári vendéglős után kapta. Régen a háziasszonyok maguk gyúrták hozzá a tésztát, ezért elég időigényes volt. Manapság azonban minden készen kapható hozzá, így nagyon egyszerű az elkészítése. Eperöntettel pedig egyenesen frenetikus!

Elkészítési idő: 60 perc

Vargabéles eperöntettel


Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (8 lapos)
  • 25 dkg cérnametélt
  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • rum
  • porcukor a tálaláshoz


eperöntet:

  • eper
  • ízlés szerint cukor


Elkészítése:

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, majd egy kevés vajjal elkeverjük, hogy ne ragadjon össze.
  2. A mazsolát egy kis rumba áztatjuk.
  3. Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliáscukorral, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
  4. A túrót villával összetörjük, majd a cukros tojáshoz adjuk. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejfölt és a lecsepegtetett mazsolát.
  5. Végül az egészet összeforgatjuk a kihűlt tésztával.
  6. Egy üvegtálat vagy tepsit kivajazunk, a többi vajat megolvasztjuk A réteslapok felével kibéleljük a tepsit úgy, hogy a réteslap szélei kicsit túl lógjanak rajta és minden réteslapot megkenegetünk az olvasztott vajjal.
  7. A tésztát belesimítjuk a tepsibe, ráhajtogatjuk a lelógó réteslapokat és a maradék 4 réteslappal befedjük, amit szintén rétegenként megkenegetünk.
  8. Előmelegített sütőben 160 C-on 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Felvágás előtt negyed óráig állni hagyjuk, ha kicsit kihűlt kockákra vágjuk, tetejét porcukrozzuk és az eperöntettel kínáljuk.
  9. Az öntethez lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük az epret a cukorral, amíg mártássá sűrűsödik.





















4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem,így eperöntettel még finomabb lehet!Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus! És különösen a fázisfotók nagyon hasznosak. Ezer éve készítettem vargabélest!

    VálaszTörlés
  3. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ fantasztikus

    VálaszTörlés
  4. Már 3-szor megcsináltam a recepted szerint, nagyon jó, gyors, kiadós és egyszerű.Puszi érte.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!