Elkészítési idő: 60 perc
Dermesztés: 4-6 óra
Húsvéti sonkás-borsós tojáskupola
Hozzávalók:
- 15 dkg sonka
- 15 dkg zöldborsó
- 2 tojás
- 6 lap zselatin (vagy 10 gr. zselatinpor)
- 1 zöldségleveskocka
- 1 dl félszáraz fehérbor
díszítés:
- 1 piros kaliforniai paprika
- petrezselyem
- bazsalikom
Elkészítése:
- A tojásokat sós vízben 9 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve kihűtjük.
- A borsót 2-3 ek. vízzel puhára pároljuk, leszűrjük és kihűtjük.
- A zselatint 1/2 dl vízben felpuhítjuk.
- A 4 dl vízből és a leveskockából elkészítjük a levest.
- A forró levesből apránként a zselatinhoz keverünk 1 merőkanállal, majd az egészet a leveshez adjuk és teljes olvadásig kevergetjükem benne.
- Hozzáöntjük a bort és ízlés szerint kicsit sózzuk, borsozzuk.
- 4 db pudingformát vagy kb 2 dl űrtartalmú csészét kiöblítünk vízzel, (én 5,5 cm magas, 8,5 cm széles ún. dariol-formát használtam) 2-3 evőkanál levest öntünk az aljukra és teljes dermedésig a hűtőbe tesszük ( kb 45-50 perc).
- A tojásokat megpucoljuk és vízszintesen félbevágjuk. A 4 fél tojást vágott felükkel lefelé a megdermedt aszpik tetejére fektetjük.
- A sonkát vékony csíkokra vágjuk és a tojások köré szórjuk, felöntjük egy kis langyos lével (ha időközben megdermedt volna, kissé felmelegítjük).
- Rászórjuk a zöldborsót és színültig felöntjük az aszpikos lével.
- A formákat visszatesszük a hűtőbe és hagyjuk a zselatint megkötni. Legalább 3-4 óra, de még jobb, ha másnapig áll.
- Tálalásnál a forma szélénél egy hegyes késsel óvatosan fellazítjuk az aszpikot és tálra borítjuk.
- Petrezselyemmel, felkockázott paprikával és bazsalikombóbitával díszítjük.
- Pirítóst kínálhatunk mellé.
Nagyon jól néz ki, guszta!
VálaszTörlésNagyon, nagyon guszta
VálaszTörlésszia kedves Nea ! Örömmel venném, ha ellátogatnál az oldalamra. üdvözlettel:)Marika
VálaszTörlésEz egy meghívás!