Ha nincs kedvem sütni, de mégis valami mesés finomságot ennénk, akkor általában pohárkrémet készítek. Minimális alapanyagból, kevés időráfordítással fergeteges ízeket lehet komponálni. Napokon belül itt a Húsvét, és azon gondolkoztam, milyen elegáns desszerttel tudnám elkápráztatni a vendégeimet. A krém-gyümölcs párosítást általában mindenki kedveli. A gyümölcs most kimaradt, helyette a könnyű krémet illatos likőrökkel házasítottam össze. Mennyei lett ! Egyöntetűen megszavaztuk az ünnepekre.
Elkészítési idő: 60 perc
Tojáslikőrös -mascarponés pohárkrém
Hozzávalók:
tészta:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
krém:
- 4 tojássárgája
- 8 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 2,5 dl tejszín
- 1,5 dl tojáslikőr
- 3 ek Triple sec
díszítés:
- 10 dkg étcsokoládé
- színes cukortojás
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. A lisztbe beleszitáljuk a kakaóport és kanalanként hozzákeverjük a cukros tojáshoz, végül a tojások keményre vert habját is lazán hozzáforgatjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni a tésztát.
- A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mascarponét, ezzel is tovább habosítjuk, majd a keményre vert tejszínt, a tojáslikőrt és a Triple secet is óvatosan a krémbe keverjük.
- Egy pohárba rétegesen lerakjuk a felkockázott piskótát és a krémet, felülre krém kerül, amit csokiforgáccsal és színes cukortojásokkal díszítünk.
- A csokiforgácshoz mikróban felolvasztjuk a csokoládét és egy hideg felületre - pl. egy tepsi hátoldalára - kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon, majd nokedliszaggató segítségével toló mozdulatokkal forgácsot készítünk belőle.
Nagyon beleillik az ünnepi menübe.
VálaszTörlésNagyon guszta, és jó ötletet adtál a csokiforgács elkészítéséhez még nem is hallottam ezt!
VálaszTörlésJaj de jó, valami fantasztikus
VálaszTörlésÉs ott van bárány úrfi
Hűha, ez brutáljól néz ki!
VálaszTörlésGyere és nézz be hozzám, egy húsvéti játékra invitállak!