A panna cotta (panna = tejszín, cotta = főtt) egy csábító olasz édesség. Észak-Olaszországból, Piemontéból származik. Ideális édesség nyári sütögetések desszertjeként. Annyiféleképpen variálható, ahány gyümölcsnek éppen szezonja van, ezért aztán sohasem lehet megúnni. Ez az első panna cotta kísérletem. Valami ördöngős dolognak gondoltam, pedig egyáltalán nem az, nagyon könnyű elkészíteni. Lesz még néhány próbálkozásom vele.
Elkészítési idő: 15 perc
Dermesztés: 8 óra / 480 perc
Epres panna cotta
Hozzávalók:
tejpuding:
- 2,5 dl habtejszín (30%-os)
- 2,5 dl zsíros tej ( lehetőleg 3,5%-os)
- 5 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 1 csomag zselatin fix
eperszósz:
- 35 dkg eper
- 2 -3 ek porcukor
- 1/2 citrom leve
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítése:
- A tejet és a tejszín összeöntjük egy edénybe, a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön 5 percig forraljuk.
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a zselatin fixet, teljesen csomómentesre keverjük.
- A poharakat hideg vízzel kiöblítjük és ferdén egy tojástartóba állítjuk, beleöntjük a tejpudingot és betesszük a hűtőbe.
- (Legalább 6 óra kell a teljes dermedéshez, célszerű előző este elkészíteni.)
- Ha a panna cotta megdermedt, nekiállunk az eperszósz elkészítésének. Az eperhez hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, összeturmixoljuk, hozzáöntjük a zselatin fixet.
- A poharakat egyenesbe állítjuk és az eperszószt a pohár üres felébe öntjük.
- Újra visszatesszük dermedni legalább 2 órára.
Ebből akkor én kérnék! :) Imádom a panna cottát.
VálaszTörlésÁÁÁÁÁÁ ez nagyon jó, gyönyörű
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésEgyszerűen gyönyörű, és biztos finom is.
VálaszTörlésNagyon guszta, még nem kóstoltam ilyet, de szívesen megtenném!
VálaszTörlésSzia! Nagyon szép lett nálad is...
VálaszTörlésNe haragudj, ha megkérdezlek, de honnan a recept? Elég speciális a külalakja, valljuk be, az ember lánya nem mindig csak úgy, egyszerűen megálmodja ezeket: valahol látjuk, kimásoljuk, jó esetben a linkkel együtt, aztán elkészítjük. Nincs is ezzel semmi gond, de a blogetika úgy kívánja, hogy biggyesszük mellé azt a linket is.
A tojástartós ötlet is egyezik, ahogy írtam....
Nálam is fent van itt:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/06/panna-cotta-eperzselevel.html - épp a napokban egy epres összefoglalóba is felkerült az oldalamra ismét.
De én linkeltem az eredetit, nem szégyen az, én Dalittól hoztam, innen:
http://dalit.blog.hu/2009/05/25/epres_pannacotta
Üdv és további szép napot!
Kedves trinity!
VálaszTörlésKérdésedre válaszolva, a receptet egy kolléganőmtől kaptam. Hogy megnyugtató választ tudjak adni neked a recept származását illetően, megkérdeztem őt is, hogy honnan is való a leírás? Elmondása szerint egy áruházi szórólapról való. A tojástartós módszert én már évek óta ismerem, pohárkrémeknél és pudingoknál szoktam alkalmazni, tehát nem mostani találmány. Így mivel a recept forrása nem mások blogjáról való, nem is volt mit belinkelnem. A kolléganőm és az áruház, ahonnan a szórólap való sem vezet blogot, tehát rájuk sem tudtam linkkel hivatkozni. A blogom másféléves fennállása óta egyetlen egyszer sem sértettem meg a blogetikát. Mindig, minden forrást megjelölök, azt is, ha újságból "ollózom" a receptet. Ha rendszeresen olvasol azért ennek fel kellett volna tűnnie, ha meg nem, akkor miért ez a gyanusítgatás?
Üdv: Nea
Semmi gyanusítgatásról szó sincs. Csak egyre többen blogolnak link nélkül, mostanában valahogy ez divatba jött....Bosszantó, te is így lennél vele, ha naponta találkoznál hasonlókkal.
VálaszTörlésPersze tényleg vannak kivételek és véletlen egyezések, csak kíváncsi voltam.
Ha mondod, elhiszem, Dalit-tól tudom, hogy ez valóban egy Lidl-es recept, igaza van a kolléganődnek.
Fent is van a neten egyébként, itt, de ezt én is csak ma találtam meg:
http://www.lidl-receptek.hu/hu/recipes.nsf/pages/Content.r.desszertek.content.Ket_szinu_Panna_cotta_epres_carpaccio
Részemről lezárva a téma, maradjunk annyiban, hogy én tévedtem, és elnézést!
Amennyiben zavaró a kommentem, nyugodtan törölheted, nem sértődöm meg, nem akarom elrontani a napodat sem, a pozitív kommenteket sem tényleg.
Üdv: Trinity
Kedves Trinity!
VálaszTörlésAbban azt hiszem egyetérthetünk, hogy a bloggerezők többsége becsületesen blogol. Persze, ahogy te is írod vannak kivételek, de ezek nagyjából kiszűrhetők. A negatív kritikát is elfogadom, feltéve, ha jogos. Fátylat az egészre, én továbbra is szívesen megyek hozzád, mert tetszik, amit csinálsz.
Üdv: Nea
Kedves Nea!
VálaszTörlésValószínű, túl sok ilyesmi történt mostanában körülöttem, túlreagáltam a dolgot. Bocs újra.
Én is azt kérem, felejtsük el az előzőeket! Jövök továbbra is, mert én is kedvelem a blogod.
Köszi szépen, jó éjt!
Trinity
Szia!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Annyi kérdésem lenne, hogy ez az adag hány és milyen méretű pohárra jön ki?
Köszi,
Andi
Kedves Andi!
VálaszTörlésNekem 2 db 3 dl-es űrtartalmú pohárra volt elég.
Nea