Kicsi meggyfánk roskadásig tele van gyümölccsel. Tavaly alig néhány szem termett rajta, valamilyen betegség folytán sorban száradtak el az ágai. Idén azonban meghálálta a gondoskodást. Gondoltam, hogy a forróságban hűsítő felfrissülésként jól fog esni a jéghideg meggyleves. Fogtam hát a csinos kis kosárkámat és felmásztam vele a fára. Bátor tett volt a részemről, mert már a létra második fokánál enyhe szédülést éreztem, mire pedig felértem a tetejére már az egész létra ingott alattam. Sebaj, bevetettem magamat a lombok közé és leszedtem a legpirosabb, legédesebb meggyszemeket a mai ebédhez. Az elkészítése már könnyebb volt. Csodálatos ízű és színű kanalazni való lett belőle.
Elkészítési idő: 30 perc
Gyömbéres meggyleves
Hozzávalók:
- 40-50 dkg meggy
- fahéj vagy fahéjrúd
- cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- diónyi friss gyömbér reszelve
- sok szegfűszeg
- 2 dl tejszín
- 1 púpozott ek keményítő
- 1 nagy poharas meggyes joghurt (Zott - Jogobella)
- 1 nagy poharas natúr görög joghurt (Bakoma)
- 1 citrom
- csipet só
Elkészítése:
- A teatojásba beletesszük a szegfűszeget és a reszelt gyömbért.
- Egy lábasba 1 liter vizet teszünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom egyben lehámozott sárga héját, fahéjat, (aki őrölve nem szereti, tegyen a levesbe fahéjrudat) csipet sót, belelógatjuk a teatojást és lassú forralással az egészet 10 percig főzzük.
- A teatojást kivesszük a citromhéjat kidobjuk, a levesbe tesszük a meggyet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.
- A keményítőt csomómentesre kikeverjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a tejszínt és a joghurtokat, a forró levesből néhány merőkanállal teszünk hozzá, (hőkiegyenlítés) alaposan elkeverjük és a leveshez öntjük.
- A levest kiforraljuk és a végén citromlével pikánsra savanyítjuk.
- Hidegen behűtve tálaljuk.
Finom lehet, gyömbérrel még nem ettem
VálaszTörlésGyömbérrel még nem készítettem! csodás a színe:)
VálaszTörlés