2011. június 20., hétfő

Gyömbéres meggyleves



Kicsi meggyfánk roskadásig tele van gyümölccsel. Tavaly alig néhány szem termett rajta, valamilyen betegség folytán sorban száradtak el az ágai. Idén azonban meghálálta a gondoskodást. Gondoltam, hogy a forróságban hűsítő felfrissülésként jól fog esni a jéghideg meggyleves. Fogtam hát a csinos kis kosárkámat és felmásztam vele a fára. Bátor tett volt a részemről, mert már a létra második fokánál enyhe szédülést éreztem, mire pedig felértem a tetejére már az egész létra ingott alattam. Sebaj, bevetettem magamat a lombok közé és leszedtem a legpirosabb, legédesebb meggyszemeket a mai ebédhez. Az elkészítése már könnyebb volt. Csodálatos ízű és színű kanalazni való lett belőle.

Elkészítési idő: 30 perc

Gyömbéres meggyleves

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg meggy
  • fahéj vagy fahéjrúd
  • cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • diónyi friss gyömbér reszelve
  • sok szegfűszeg
  • 2 dl tejszín
  • 1 púpozott ek keményítő
  • 1 nagy poharas meggyes joghurt (Zott - Jogobella)
  • 1 nagy poharas natúr görög joghurt (Bakoma)
  • 1 citrom
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A teatojásba beletesszük a szegfűszeget és a reszelt gyömbért.
  2. Egy lábasba 1 liter vizet teszünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom egyben lehámozott sárga héját, fahéjat, (aki őrölve nem szereti, tegyen a levesbe fahéjrudat) csipet sót, belelógatjuk a teatojást és lassú forralással az egészet 10 percig főzzük.
  3. A teatojást kivesszük a citromhéjat kidobjuk, a levesbe tesszük a meggyet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.
  4. A keményítőt csomómentesre kikeverjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a tejszínt és a joghurtokat, a forró levesből néhány merőkanállal teszünk hozzá, (hőkiegyenlítés) alaposan elkeverjük és a leveshez öntjük.
  5. A levest kiforraljuk és a végén citromlével pikánsra savanyítjuk.
  6. Hidegen behűtve tálaljuk.




  

2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!