Mindenki tudja, hogy a görög konyha világhódító remekműve a gyros. (Gyro jelentése: forgás). Függőleges nyársakra húzzák a hússzeleteket, melyek a gyros sütőben forogva sülnek és éles karddal szeletelik le a már megsült rétegeket. Eredetileg birkahúsból készül. Nohát nekem se gyros sütőm, se kardom nincs, de még a birkahúst sem igazán kedvelem, azért remek gyrost tudok készíteni. A saját ízlésünknek megfelelően a csirkés változatot részesítjük előnyben. Az "igazi" gyrost tzatzikivel és pitával kínálják, de mi így, sültburgonyával, jó sok zöldséggel és jó csípősen szeretjük. Fogtuk az elkészült gyros-tálat, egy jó bor társaságában kiültünk vele a csodálatos leander bokrunk elé, közben Demis Roussos édes-bús dalait hallgatva igazi görög hangulatot varázsoltunk magunk köré.
Pácolás: 120 perc
Csirke gyros
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- gyros fűszerkeverék
- 1 dl olaj
- 2 dkg vaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1 nagy dobozos tejföl
- 1 nagy dobozos joghurt
- 3-4 gerezd fokhagyma
- Erős Pista
friss zöldségek:
- saláta
- paradicsom
- kígyóuborka
- lilahagyma
- lilakáposzta
Elkészítése:
- A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk.
- Egy nagy tálba beletesszük az olajat, hozzáadjuk az ízlés szerinti gyros fűszerkeveréket, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, összekeverjük a fűszeres olajjal, legalább negyed órát - de még jobb, ha 1-2 órát vagy akár 1 éjszakát - állni hagyjuk.
- Kisütjük a hasábburgonyát.
- Egy teflon serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a húst a pácolajjal együtt, sózzuk, borsozzuk, gyakran kevergetve szép pirosra sütjük. (A vaj azért kell, mert a vaj-olaj keverékén megsütött hús nem szárad ki).
- A tejfölt és a joghurtot összeöntjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát, picit sózzuk.
- A csípős szószhoz az Erős Pistát pici vízzel hígítjuk.
- A zöldségeket szép vékonyan felszeleteljük.
- Tálalásnál a sült krumpli mellé halmozzuk a fűszeres húst, meglocsoljuk a fokhagymás öntettel, köré rendezzük a zöldségeket. A csípős szósszal kínáljuk.
Nagyon-nagyon szeretjük! Guszta ahogy szerviroztad:))
VálaszTörlésÓ de nagyon szépek ezek a fotók! Nagyon guszta amit készítettél! Igen finom lehet ezekkel a finom zöldségekkel!
VálaszTörlésPont így szeretem én is! Sok-sok friss zöldséggel! Nagyon guszta! Máris magam elé venném a tálat...Hm...
VálaszTörlésJaj, de guszta! Szeretem a gyrost és a dönert is, ami az előző török testvére. Nagyfiú meg egyenesen rajong érte! :-)) Elküldhetem vacsorázni? ;-))
VálaszTörlésDe megkívántam:)
VálaszTörlésNea, micsoda színek! Csodás fotók!!! A recept is klassz. Jó hozzád benézni... :)
VálaszTörlés