2019. augusztus 4., vasárnap

Elzászi hagymás-szalonnás lepény (Flammekueche vagy Tarte Flambée)



















Németországban Flammekueche-nek, Franciaországban Tarte Flambée-nek nevezik ezt az elzászi, "lángokban sütött", vékony, ropogós tésztájú lepényt. A falusi szegények eledele volt, hagyományosan kenyérsütéskor készítették, eredetileg a fatüzelésű kemence hőjének ellenőrzésére szolgált, mert ha a tészta pillanatok alatt megsült, akkor már elég forró volt ahhoz, hogy a kenyeret is megsüssék benne. Elzászban a rendezvények, fesztiválok pont ugyanolyan elmaradhatatlan része, mint nálunk a töki pompos vagy a lángos. Vékony, ropogós kérgű, pizza-szerű étel, melyet vastagon megkennek tejföllel, megszórnak párolt hagymával és húsos szalonnával. Ez az alap, de számos más változat is készíthető: meg lehet még szórni reszelt sajttal, dúsítani zöldségekkel, nekünk szokatlan, de édes változata is létezik, mézzel, gyümölcsökkel. Én a tésztát megfeleztem és 2 kisebb lepényt készítettem, de lehet 1 nagyot is.


Elzászi hagymás-szalonnás lepény (Flammekueche / Tarte flambée)

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,2 -1,5 dl langyos víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk só

feltét:

  • 15 dkg kolozsvári (vagy bacon, főtt császár) szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma 
  • 1 kis pohár sűrű tejföl
  • frissen őrölt bors
  • kevéske vaj

Elkészítése:

  1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd fokozatosan annyi vizet keverünk hozzá, amennyit felvesz a tészta.
  2. Szép fényes, homogén állagú, rugalmas tésztává dagasztjuk, letakarva 15-20 percet pihentetjük.
  3. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a vastagabb hasábokra vágott szalonnát zsírjára olvasztjuk, de nem sütjük pörcösre. 
  4. A szalonnát papírtörlőre szedjük, felesleges zsiradékot leitatjuk róla.
  5. A visszamaradt zsiradékhoz egy darabka vajat dobunk és megfonnyasztjuk rajta a félkarikára vágott, szálaira szedett vöröshagymát. (nálam került még rá újhagyma és lilahagyma is, de ezeket nem fonnyasztottam, csak rárakosgattam a szalonna tetejére, ill. díszítésnél megszórtam még apróra vágott snidlinggel.)
  6. A felesleges zsiradékot leitatjuk a hagymáról is.
  7. A sütőpapírt a tepsi méretére vágjuk.
  8. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokra (250°C).
  9. A sütőpapíron tetszőleges formára (kör, négyzet, ellipszis) kinyújtjuk a tésztát, vastagon megkenjük tejföllel, megszórjuk a hagymával és szalonnával, megborsozzuk.
  10. A lepényt sütőpapírostól átemeljük a tepsire, 12-15 perc alatt készre sütjük, míg a széle picit színesedni kezd.
  11. Ennél tovább ne süssük, mert a nagy hőfok miatt kiszárad és kemény lesz a tésztája.
  12. Forrón tálaljuk, friss salátát, hideg sört adhatunk mellé.




3 megjegyzés:

  1. Finomakat készítettél mióta nem voltam itthon, jó újra nézelődni nálad :-) Nagyon guszta ez a lepény, és a pohárkrém is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm a kedves szavakat. Remélem lesz egy kis úti beszámoló, mert nagyon szeretem olvasgatni és nézni a csodás képeidet.

      Törlés
    2. Igen, már meg is van az úti beszámolóm. Kicsit hosszúra sikerült, de így is sok szép képnek már nem jutott itt helye. De majd a Délvidék blogomon jönnek azok is részletesen :-). Ha érdekel és lesz időd, ott is nézelődhetsz majd :-)
      Most egyenlőre ennyi a konyhámon:
      https://katalin-konyha.blogspot.com/2019/08/nyaralas-az-adria-egyik-gyongyszemeben.html

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!