Elzászi hagymás-szalonnás lepény (Flammekueche / Tarte flambée)
Hozzávalók:
tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,2 -1,5 dl langyos víz
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk só
feltét:
- 15 dkg kolozsvári (vagy bacon, főtt császár) szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 kis pohár sűrű tejföl
- frissen őrölt bors
- kevéske vaj
Elkészítése:
- A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd fokozatosan annyi vizet keverünk hozzá, amennyit felvesz a tészta.
- Szép fényes, homogén állagú, rugalmas tésztává dagasztjuk, letakarva 15-20 percet pihentetjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a vastagabb hasábokra vágott szalonnát zsírjára olvasztjuk, de nem sütjük pörcösre.
- A szalonnát papírtörlőre szedjük, felesleges zsiradékot leitatjuk róla.
- A visszamaradt zsiradékhoz egy darabka vajat dobunk és megfonnyasztjuk rajta a félkarikára vágott, szálaira szedett vöröshagymát. (nálam került még rá újhagyma és lilahagyma is, de ezeket nem fonnyasztottam, csak rárakosgattam a szalonna tetejére, ill. díszítésnél megszórtam még apróra vágott snidlinggel.)
- A felesleges zsiradékot leitatjuk a hagymáról is.
- A sütőpapírt a tepsi méretére vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokra (250°C).
- A sütőpapíron tetszőleges formára (kör, négyzet, ellipszis) kinyújtjuk a tésztát, vastagon megkenjük tejföllel, megszórjuk a hagymával és szalonnával, megborsozzuk.
- A lepényt sütőpapírostól átemeljük a tepsire, 12-15 perc alatt készre sütjük, míg a széle picit színesedni kezd.
- Ennél tovább ne süssük, mert a nagy hőfok miatt kiszárad és kemény lesz a tésztája.
- Forrón tálaljuk, friss salátát, hideg sört adhatunk mellé.
Finomakat készítettél mióta nem voltam itthon, jó újra nézelődni nálad :-) Nagyon guszta ez a lepény, és a pohárkrém is nagyon tetszik!
VálaszTörlésKatalin, köszönöm a kedves szavakat. Remélem lesz egy kis úti beszámoló, mert nagyon szeretem olvasgatni és nézni a csodás képeidet.
TörlésIgen, már meg is van az úti beszámolóm. Kicsit hosszúra sikerült, de így is sok szép képnek már nem jutott itt helye. De majd a Délvidék blogomon jönnek azok is részletesen :-). Ha érdekel és lesz időd, ott is nézelődhetsz majd :-)
TörlésMost egyenlőre ennyi a konyhámon:
https://katalin-konyha.blogspot.com/2019/08/nyaralas-az-adria-egyik-gyongyszemeben.html