2019. augusztus 22., csütörtök

Szilvás morzsás süti
















Nagyon egyszerű, ízletes tésztájú sütemény, ropogós morzsával a tetején. Zamatos, szaftos, lédús a szilvától és illatos a fahéjtól. Olyan omlós, hogy szinte elolvad az ember szájában. Egyszerű, kevert tészta és bármilyen más nyári gyümölccsel, pl.: meggyel, málnával, szederrel, sárgabarackkal is elkészíthető. Nagyon kevés munkával jár és még mosogatni is alig kell utána. Délutáni desszertnek egy csupor hideg tejjel vagy egy jó kávéval nagyon jó választás. Készítsétek el a hétvégére, meglátjátok a kedvencetek lesz.

Szilvás morzsás süti

Hozzávalók:
kb 20x30 cm-es tepsihez

kovász:


  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 ek liszt

tészta:


  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • csipet só


tetejére:


  • 50 dkg szilva
  • fahéj
  • nádcukor

morzsa:


  • 10 dkg hideg vaj(!)
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg cukor


Elkészítése:

  1. Az összemorzsolt élesztőt kb.10-15 perc alatt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, tetejét meghintjük liszttel.
  2. A tészta hozzávalóihoz hozzáadjuk a kovászt és a robotgép dagasztókarjaival összedolgozzuk.
  3. A tésztát szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, letakarva meleg helyre rakjuk.
  4. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk.
  5. Egyenletesen, sűrűn rakva - vágott felével felfelé - elosztjuk a tésztán.
  6. Megszórjuk fahéjjal és nádcukorral.
  7. A morzsához késes robotgépben a hideg vajat összedolgozzuk a cukorral és a liszttel, mikor már morzsalékos deszkára öntjük, ujjaink hegyével kicsit átgyúrjuk, hogy csomókban összeálljon a tészta, megszórjuk vele a szilvát. 
  8. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 percig sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
  9. Porcukorral megszórva kínáljuk.



2 megjegyzés:

  1. Látom, sok finomság készül mostanában nálatok :-) Mi is szeretjük a gyümölcsös sütiket, jól esnek ilyenkor nyáron :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyümölcsös sütiknek mi sem tudunk ellenállni. Ilyenkor szezonjában a legfinomabb, igyekszem is kihasználni a sütésre ezt a rövidke kis időt.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!