Nagyon egyszerű, ízletes tésztájú sütemény, ropogós morzsával a tetején. Zamatos, szaftos, lédús a szilvától és illatos a fahéjtól. Olyan omlós, hogy szinte elolvad az ember szájában. Egyszerű, kevert tészta és bármilyen más nyári gyümölccsel, pl.: meggyel, málnával, szederrel, sárgabarackkal is elkészíthető. Nagyon kevés munkával jár és még mosogatni is alig kell utána. Délutáni desszertnek egy csupor hideg tejjel vagy egy jó kávéval nagyon jó választás. Készítsétek el a hétvégére, meglátjátok a kedvencetek lesz.
Szilvás morzsás süti
Hozzávalók:
kb 20x30 cm-es tepsihez
kovász:
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek liszt
tészta:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 3 tojás
- csipet só
tetejére:
- 50 dkg szilva
- fahéj
- nádcukor
morzsa:
- 10 dkg hideg vaj(!)
- 15 dkg liszt
- 8 dkg cukor
Elkészítése:
- Az összemorzsolt élesztőt kb.10-15 perc alatt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, tetejét meghintjük liszttel.
- A tészta hozzávalóihoz hozzáadjuk a kovászt és a robotgép dagasztókarjaival összedolgozzuk.
- A tésztát szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, letakarva meleg helyre rakjuk.
- Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk.
- Egyenletesen, sűrűn rakva - vágott felével felfelé - elosztjuk a tésztán.
- Megszórjuk fahéjjal és nádcukorral.
- A morzsához késes robotgépben a hideg vajat összedolgozzuk a cukorral és a liszttel, mikor már morzsalékos deszkára öntjük, ujjaink hegyével kicsit átgyúrjuk, hogy csomókban összeálljon a tészta, megszórjuk vele a szilvát.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 percig sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
- Porcukorral megszórva kínáljuk.
Látom, sok finomság készül mostanában nálatok :-) Mi is szeretjük a gyümölcsös sütiket, jól esnek ilyenkor nyáron :-)
VálaszTörlésA gyümölcsös sütiknek mi sem tudunk ellenállni. Ilyenkor szezonjában a legfinomabb, igyekszem is kihasználni a sütésre ezt a rövidke kis időt.
Törlés