Mint minden háziasszony én is gyakran vagyok időzavarban. Viszont a főzéshez a kiváló alapanyagokon túl, idő is kell. A kuktán kívül nagyon szeretem a römertopf edényt vagy más néven római tálat. Nemcsak időt, energiát spórolok vele, de a benne készült ételek biztosan puhára párolódnak, megőrzik ízüket, zamatukat. Ez a recept a székelykáposzta általam römertopfra kreált változata. Csak beteszem a sütőbe, nem kell mellette állni és nem tud leégni sem. Közben, míg elkészül az étel, egy finom desszertre is jut idő.
Elkészítési idő: 120 perc
Römertopfos káposzta
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 30-50 dkg sertéslapocka
- 50 dkg füstölt hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítése:
- Az agyagedényt 1/2 - 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk.
- Közben elkészítjük a lapockából a pörköltet: zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is megfuttatjuk rajta.
- A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott húst, nagy lángon elkezdjük "pörkölni", míg kifehéredik.
- Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk, mérsékelve alatta a tüzet.
- Az edény aljára lerakosgatjuk az előző nap beáztatott füstölt hús darabokat - nálam most ez oldalasszél volt - beterítjük a kimosott, kicsavart savanyú káposztával, néhány szem egész borsot szórunk rá.
- A tetejére borítjuk a félig kész pörköltet és felengedjük annyi vízzel, hogy 3/4-ig ellepje.
- Az edényre ráhelyezzük a tetejét és HIDEG(!) sütőbe tesszük, folyamatosan emelve a hőfokot, különben az edény szétreped(het).
- Közepes tűznél kb 1,5 órát sütjük, de 1 óra múltán levesszük a tetejét, hogy a leve kicsit el tudjon párolódni.
- Amikor a káposzta és a hús is megpuhult kevés paprikás rántással besűrítjük a levét.
- Még egyet rottyantunk rajta.
- Friss puha kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Nagyon guszta!
VálaszTörlésAtya ég ez nagyon guszta
VálaszTörlés