2010. szeptember 25., szombat

Palócleves



Az ősz beköszöntével itt vannak az esős napok is. Kint ilyenkor nem lehet tevékenykedni, így inkább a konyhába vonulok "alkotni". Ma egy mennyei étek jutott eszembe, ami belülről jól átmelegíti az embert, de mégsem terheli a gyomrot. Könnyű, tartalmas, mutatós és aki megkóstolja könnyen a rabjává válik. Az első palóclevest 1892-ben a "legnagyobb palóc"-nak, Mikszáth Kálmánnak szolgálták fel a pesti István Főherceg Szállodában. Gundel János Mikszáth tiszteletére és kérésére alkotta meg ezt a ma már klasszikusnak számító magyar levest. Nem csak Mikszáthnak ízlett annyira, hogy kétszer is szedett belőle, mi is repetáztunk. Eredetileg bárányhúsból készült, de mivel nehéz beszerezni, így én marhahúsból készítettem.

Elkészítési idő: 120 perc

Palóc leves

Hozzávalók:

  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg sertészsír
  • 60 dkg marhalábszár
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes burgonya
  • 25 dkg zöldbab (mirelit)
  • 2 dl tejföl
  • 2 babérlevél
  • 1 paradicsom
  • darabka csípős zöldpaprika
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 1 citrom
  • friss kapor

Elkészítése:

  1. Először minden hozzávalót előkészítünk: a szalonnát, a húst és a krumplit felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsomot meghámozzuk.
  2. Egy edényben zsírjára olvasztjuk a szalonnát, hozzáadjuk a zsírt, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, őrölt köményt és a babérlevelet. Belerakjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát is. (csak keveset, mert a levesnek nem szabad nagyon csípősnek lennie, de aki nem szereti az enyhén csípőset sem, az rakjon bele sárga paprikát.) Saját levében a húst majdnem puhára főzzük.
  3. Felengedjük kb 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a zöldbabot.
  4. A lisztet simára keverjük a tejföllel és ha a zöldségek megpuhultak, behabarjuk vele a levest.
  5. Készre főzzük, tálalás előtt néhány csepp citromlével még pikánsabbá tesszük az ízét.
  6. Aki szereti apróra vágott friss kaporral megszórhatja még.










4 megjegyzés:

  1. Sajnos itt a rossz idő a nehezebb, meleg levesek korszaka. Nagyon finom és guszta

    VálaszTörlés
  2. Nézz át hozzám,meglepi vár!:)

    VálaszTörlés
  3. Szia ! nézz át az oldalamra , díjazott lettél nálam, nagyon szép az oldalad:)
    Kérlek fogadd el a díjat,
    már egyszer írtam ezt, de nem kaptam választ.
    Nagyon jó néz ki ez a palóc leves, én is nagyon szeretem:) D

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy jelentkeztél:) további kellemes blogozást

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket